Keleti Ágnes kapta Izrael legrangosabb kitüntetését a sport kategóriában

Bíróné Keleti Ágnes
Budapest, 2015. december 4. Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, a magyar sport kategória Prima Primissima díjazottja a díjátadó gálán Budapesten, a Művészetek Palotájában 2015. december 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Idén Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, a Nemzet Sportolójának ítélték oda Izrael legrangosabb kitüntetését, az Izrael-díjat a sport kategóriában.

Naftali Bennet oktatási miniszter jelentette be a döntést és méltatta Keleti Ágnes kiemelkedő teljesítményét. Az elismerést odaítélő bizottság emlékeztetett rá, hogy a 96 éves Keleti Ágnes összesen tíz olimpiai érmet szerzett 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Meloburne-ben.

Keleti Ágnes a maga korában a világ legjobb tornásza volt Forrás: Fortepan

"A Magyarországon született Keleti Ágnes holokauszttúlélő, aki 1957-ben a Makkabi-játékok után telepedett le Izraelben. Különleges képességű, úttörő és példaértékű személyiség volt izraeli és külföldi tanítványai számára. Történelmet írt, és közöttünk van.

"Keleti Ágnes az izraeli tornasport egyik megteremtője, aki több mint ötven éven át irányította ezt a sportágat - áll az Izrael-díjról döntő bizottság indoklásában. - Sportolók és edzők generációit képezte, az évek során számos bajnokot tanított. Különösen fontosnak tekintette a sportra nevelést, ezért az iskolai tornatanárok képzése felé fordult.

Határozottságának és kitartásának köszönhetően ezen a területen is különösen magas színvonalat teremtett,

a személyes felelősség és az önfegyelem irányította munkásságát."

Izrael legjelentősebb kitüntetését 1953 óta minden évben az ország függetlenségi napján adják át Jeruzsálemben a miniszterelnök, az államelnök és a fontos állami méltóságok jelenlétében. A Magyarországon is ismert kitüntetettek között van többek közt Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) humorista-író is.