Vágólapra másolva!
Tavalyi kimagasló teljesítményük elismeréseképpen 31 sportág 47 versenyzőjét, illetve csapatát díjazta keddi évértékelőjén a nem olimpiai sportágakat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség (Nvesz).

A Nvesz a múlt év végén vált ki a Magyar Olimpiai Bizottságból és alakította meg saját köztestületét. Első nagy rendezvényén az elmúlt évi világ- és Európa-bajnokságokon érmes versenyzőket díjazták,

köztük 11 világbajnokot és 16 Európa-bajnokot.

A nem olimpiai sportágakat összefogó, a sporttörvény módosítása nyomán decemberben megalakult Nvesz elnöke, Mészáros János szerint kifejezetten eredményes esztendő volt a tavalyi. 2017-ről szólva pedig azt hangsúlyozta, hogy népes delegációval vesznek részt a júliusi, lengyelországi világjátékokon, emellett sportágaik több hazai világversenyt rendeznek.

Ez mind az Nvesz-hez tartozik Forrás: Nvesz

Megfogalmazása szerint az alapok lerakásának éve következik.

"Óriási munka vár ránk. Megpróbáljuk ezt úgy kiépíteni, hogy maximálisan segítse a sportágak szakmai tevékenységét és eredményességét" - mondta. A sportvezető örömtelinek nevezte, hogy ilyen sok sportágban ott vannak a magyarok a világ legjobbjai között, mint azt a tavalyi eredmények is bizonyítják.

A szövetséghez tartozó sportágak legfontosabb külföldi viadalára, a négyévenkénti, idén július 20. és 30. között Wroclawban sorra kerülő világjátékokra túlnyomó részben már megtörtént a versenyzők kvalifikációja, és az elnök sikeres szereplést remél a magyar csapattól.

Mészáros János hozzátette: Magyarország idén több nem olimpiai sportágban is világverseny házigazdája lesz.

Otthont ad például a kick-box- és a szkander-világbajnokságnak, a kendó- és a búvárszövetség Eb-t rendez,

emellett több sportág világ- és Európa-kupájáért is Magyarországon versengenek.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára közölte: a kormány 2016-ban megközelítőleg 380 millió forintos támogatást biztosított a nem olimpiai sportágak szakmai működésére, és ugyanekkora összeg mellett 2017-ben további 138 millióval segíti tizenegy tagszövetségén keresztül az Nvesz kiemelt eseményeit.