Nesta Carter fellebbezése megérkezett a CAS-hoz

jamaicai 4x100-as váltó a 2008-as pekingi olimpián
(From L) Jamaica's Asafa Powell, Nesta Carter, Usain Bolt and Michael Frater celebrate after winning the men's 4×100m relay final at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 22, 2008. Jamaica broke the men's 4x100m relay world record in the Olympic final timing 37.10seconds. Bolt, Frater, Powell and Carter coasted to victory ahead of Trinidad and Tobago, aided by the absence of a US team that failed to advance to the final after dropping the baton in qualifying. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint benyújtotta fellebbezését a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz Nesta Carter jamaicai sprinter, akit utólag kizártak a 2008-as pekingi olimpiáról, doppingesete miatt pedig nemcsak tőle, hanem a csapat többi tagjától is elvették a 4x100-as váltóban szerzett aranyérmüket.

Stuart Simpson, a versenyző jogi képviselője azt mondta: betartották a formai szabályokat, a határidőt, és a fellebbezés már megérkezett a svájci székhelyű szervezethez. A döntés kihirdetésének időpontja egyelőre nem ismert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) január 25-én jelentette be hivatalosan, hogy a 31 éves Carter pekingi mintájának újraelemzése pozitív eredménnyel zárult, a szakemberek a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak a vizsgálatok során.

Nesta Carter (jobbról a második) mindent megtesz, hogy visszakapja a pekingi aranyérmét Forrás: AFP/Olivier Morin

Jamaica kizárása egyrészt azt jelenti, hogy a pekingi sprintváltó aranyérmese Trinidad és Tobago lett Japán és Brazília előtt, másrészt pedig, hogy az atlétika elmúlt évtizedének első számú alakja, Usain Bolt ötkarikás címeinek a száma kilencről nyolcra csökkent, ugyanis ő is tagja volt a Pekingben győztes stafétának.