Társoldalunk:

Rapport Richárd a negyeddöntőben búcsúzott a Világkupától

2017.09.16. 17:18

A Világkupa negyeddöntőjének második játszmájában a világossal játszó kínai Ding Liren 41 lépésben legyőzte Rapport Richárdot, és 1,5-0,5-ös győzelemmel elsőként kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Ding Liren a középjátékban centrumgyalogjainak előrenyomulásával előnybe került. Nagymesterünk nem tudta megvédeni gyaloggyengeségeit, a bástyavégjátékban gyalogot vesztett, Ding Liren anyagi előnyét érvényesítette. Ezúttal hibás taktikának bizonyult, hogy Rapport az első partiban nem próbált meg játszani, a 11 lépéses döntetlen ajándék volt az olimpiai bajnok ellenfél számára. 

A Rapport Richárd a negyeddöntőben búcsúzott a VilágkupátólForrás: tbilisi2017.fide.com

Rapport tíz klasszikus játszmája közül egy vereség mellett kettőt nyert meg, a perui Emilio Cordovát győzte le. Háromszor rapid rájátszásban harcolta ki a továbbjutást, a kínai Wei Yi és Li Csao, valamint az orosz Jevgenyij Najer ellen volt eredményes.

A Világkupák történetében másodszor volt magyar sakkozó negyeddöntős, 2011-ben Polgár Judit jutott a legjobb nyolc közé, ahol a későbbi győztes orosz Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.