Társoldalunk:

Bejelentette visszavonulását a csehek legendás játékosa

2017.12.20. 13:35

Bejelentette visszavonulását Tomás Rosicky 105-szörös cseh válogatott labdarúgó.

"Gondos mérlegelés után rájöttem, hogy már nem tudom tökéletesen felkészíteni a testemet a professzionális labdarúgásra" - mondta a szerdán Prágában rendezett sajtótájékoztatón a 37 éves Rosicky.

A támadójátékos 1988 és 2001 között, majd tavaly nyártól mostanáig a Sparta Praha futballistája volt, közben pedig öt évig a Borussia Dortmund, tíz esztendőn keresztül pedig az Arsenal együttesét erősítette. Ugyanakkor karrierje alatt végig kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott. Az Arsenalnál töltött tíz szezonjában egyszer sem tudott 28-nál több bajnokit játszani a 38 meccses szezonok során.

Tomás Rosicky befejeziForrás: AFP/Guillaume Souvant

Rosicky köszönetet mondott a prágai klubnak, ahol elmondása szerint olyan szintre jutott, hogy külföldön is megállta a helyét, majd lehetővé tették számára, hogy abban a csapatban búcsúzzon el karrierje végén, amelyet a legjobban szeret.

A korábbi kiváló játékos 23 gólt szerzett a cseh válogatottban, amelynek csapatkapitánya volt. Hazájában három, Németországban egy bajnoki címet nyert, az UEFA Kupában döntőt játszott, Angliában pedig kétszer ünnepelhetett FA Kupa-győzelmet. A Dortmund szurkolói cselei, passzai és lövései miatt "kis Mozartnak" becézték.

"Voltak gyönyörű pillanatok, és sajnos rettenetesen rossz időszakok is a pályafutásomban, de gondolkodás nélkül azonnal nekifutnék még egyszer" - fogalmazott Rosicky.