Társoldalunk:

Edzője nem akarta, hogy Milák Kristóf induljon a vizes vb-n

2018.02.07. 12:01

Február 20-án lesz 18 éves Milák Kristóf, aki már tavaly nyáron bizonyította felnőttségét. A budapesti vizes világbajnokságon ezüstérmes lett 100 méter pillangón, mindössze 76 századdal a győztes amerikai Dressel mögött. A bravúr után az Érdi Úszósport Kft. válogatottja csak úgy lendületből begyűjtött még négy aranyat a junior VB-n, hármat pedig az ifjúságiak Európa-bajnokságán. Még ki sem tette a lábát a Duna Arénából, amikor a 2020. évi tokiói olimpia egyik úszófavoritjának kiáltották ki. Nem kis teher került a vállára.

Edzője, Selmeci Attila az SzPressz Hírszolgálatnak beszélt a közös munkáról, és a nála 42 évvel fiatalabb tanítványáról. Kristóf olyan képeségekkel rendelkezik, amelyekkel kevés úszó dicsekedhet. Ezekre építkezve - kemény, olykor a tűréshatárhoz közelítő edzésadagokkal, lemondásokkal és kellő alázattal - a világot megváltani képes versenyző lett belőle. Nem mondhatom, hogy soha nem voltak összetűzéseink, és hogy ő egyszer sem emelte fel a hangját, de egy edzőnek nem csak diktálnia kell a tempót, hanem kezelnie is a kapcsolat elmérgesedésével fenyegető helyzeteket. Sokszor kellett csitítanom, olykor még büntetnem is, de nem ezek a konfliktusok jellemezték az együttműködésünk négy évét. Fáradt vagy türelmetlen versenyzők száján nem egyszer szalad ki olyan szó, amiből szép kis csetepaté kerekedhetne. Ilyenkor néha jobb, ha az edző hátrább lép, és úgy tesz, mint ha nem is hallotta volna meg a szitkokat. Persze, nekem sincs mindig igazam.

A budapesti vizes vb-n hatalmasat úszott 100 pillangónFotó: Szabó Gábor - Origo

El kell ismernem, hogy sokáig elleneztem az indulását a vizes világbajnokságon, talán mert féltettem a nagy – a lehető legnagyobb – megmérettetéstől, de az élet Kristófot igazolta. A döntőig vezető úton, és aztán az éremcsatában is sorra döntötte a junior világcsúcsokat, és ott nem nagyfiúsan, hanem érett felnőtt versenyzőket megszégyenítő teljesítménnyel rukkolt ki. A helyén volt a szíve, pontosan tudta, hogy mikor mit kell csinálnia. Ő jobban akarta azt a versenyt nálam, hiba lett volna, ha az útjába állok."

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzőjeForrás: swimmingerd.hu

A tavalyinál is nehezebb év vár Kristófra

A mester azzal szokott példálózni, hogy az igazán tiszteletre méltó sportolók nemcsak a teljesítményükkel, hanem mindig is a szerénységükkel, a mértéktartásukkal tűntek ki. „Akkor van baj, ha a siker átmenetileg megváltoztatja a versenyzőt, és az kezd többet gondolni magáról, mint amire valójában képes. Ezt csak azért mondom, – folytatta Milák Kristóf edzője - mert most a közös munkánk izgalmas szakaszához érkeztünk. Amikor mindkettőnk előtt ugyanaz a mérce magasodik, amit eszünk ágában sincs lejjebb állítani. Arra törekszem, hogy Kristóf továbbra is csak az elvégzett munkában bízzon, és engem még az sem zavar, ha a versenyzőm olykor egy hajcsárt lát bennem. Hiszen tudja, hogy amit elvárok tőle, azzal csak a javát akarom."

Milák Kristóf idén érettségizikForrás: AFP/Ferenc Isza

A világbajnoki ezüstérmes úszóra idén a tavalyinál is nehezebb feladatok várnak. Ismét három világversenyen szeretne bizonyítani, de mielőtt az elsőnek nekifutna, a medencén kívül is vizsgáznia kell. Az érettségin. „Nem lesz könnyű összehangolni az edzéseket a tanulmányi munkával, noha Kristóf minden segítséget megkap az érdi Gárdonyi Gimnázium tanáraitól. Ha végez, máris indulunk az ifjúsági Európa-bajnokságra, mert a kora szerint még idén is ifi, aztán augusztusban következik az év kihívása, a Glasgow-i Európa-bajnokság. Ahol - ha semmi sem keresztezi az utunkat - akár a kontinens legjobbja is lehet 100 pillangón. Október közepén aztán, amikor az úszók nem igazán szoktak már a vízben lenni, következik a harmadik próbatétel: az ifjúsági olimpia Buenos Airesben. Egy olyan verseny, ami eddig nagyon bejött a fiatal magyar úszóknak, köztük az aranyérmes Kapás Boglárkának, Szilágyi Liliánának, Bernek Péternek, Grátz Benjáminnak és Kenderesi Tamásnak Hát ezt a szép hagyományt szeretnénk követni" - mondta befejezésül Selmeci Attila.