Csalások és botrányok az esportban

CS:GO Katowice 2017
Members of the team Astralis from Denmark(C-L) and FaZe (C-R) compete during the final of the Intel Extreme Masters (IEM) Expo at the International Congress Centre in Katowice, Poland, on March 5, 2017. The Expo is part of the world championship in computer games Intel Extreme Masters (IEM) during which the best players compete in two games: Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) and StarCraft II. / AFP PHOTO / PAP / Andrzej Grygiel / Poland OUT / EASTNEWS OUT
Vágólapra másolva!
Az előző hónap folyamán írtunk arról, milyen okból, és szoftveres alapon miként csalhatnak az esportolók. Az éremnek azonban akad egy másik, eddig nem emlegetett oldala is, amit a hagyományos sportok esetében doppinglásnak nevezünk. Most visszatekintünk rá, hogy melyek voltak a történelem legnagyobb botrányai és csalásai

Az esport növekedésével előkerültek a doppingszerek

2015-öt írunk. A nemzetközi Countrer-Strike szcéna fokozott tempóban nő, hála az egyre dagadó nyereményalapoknak, és a fokozatosan profibbá váló élő közvetítéseknek. Az új és veterán játékosok egyaránt bizonyítani akarják, hogy ők a legjobbak, erre pedig megvannak a maguk módszerei. Az év egyik mérföldköve, az ESL One Katowice hamarosan kezdetét veszi, az atléták pedig minden egyes mérkőzésen a lehető legjobb formájukat akarják hozni. Azonban a naponta akár 15 órán keresztül tartó versenyek pokollá tehetik a játékosok életet, főleg mivel a feszített tempó miatt mire a döntőre kerül sor szellemi frissességük java elszáll.

IEM Katowice Forrás: AFP/Andrzej Grygiel

Az esemény végén az amerikai Cloud9 gyenge teljesítménnyel, a 12-9. helyen végezve, alig 2 ezer dollárnyi pénzjutalmat bezsebelve távozásra kényszerültek a lengyel nagyvárosból. Eltelik pár hónap, a versenyszezon tovább dübörög, közeleg a várva várt ESL One Cologne, Kory „Semphis" Friesen videó-interjút ad Mohan „Launders" Govindasamynek. A 13 percet felölelő beszélgetés közepén Semphis játszi könnyedséggel megjegyzi: „Nem is érdekel igazán, mindannyian Adderallt szedünk. Elég egyértelmű, ha belehallgatsz a (meccsek közbeni) beszélgetésekbe." Launders mosolyogva rákérdez: „Mindenki Adderallozik az ESL-en, nem?", Semphis pedig helyeslően bólint. Ekkor gurult el a gyógyszer.

Nagy ugrások

Az esetet megelőzően az ESL szabálykönyvében mindössze egyetlen mondatot találhattunk a teljesítménynövelő szereket illetően, melyben az alkohol, narkotikum, illetve kannabinoid minden válfaja tiltólistára került, és az azokhoz folyamodó játékosokat végleges kizárásal fenyegették. A napnál is világosabb szabályok ellenére a szervezet nem folytatott teszteket a versenyeiken szereplő atlétákon, és a játékosokat övező bizalmi kapcsolatra hivatkozva (nem) tartatták be tilalmat.

illusztráció Forrás: AFP/Andrzej Grygiel

A botrány kirobbanását követően az ESL nem keresett kibúvókat a tesztek elhanyagolását illetően, inkább cselekedni kezdtek, és segítségért kutattak. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) képében érkezett meg a felmentő sereg, amely egy 1999 óta működő non-profit szervezet, és nem kisebb felelősség nyomja a vállukat, mint az Olimpiai játékok doppingszerektől mentes, tiszta mérkőzéseinek biztosítása. A WADA évenként kiad egy kategorizált listát azokról a szerekről, amelyek szedése sportolók számára nem megengedett, és ezt a későbbiek folyamán az ESL egy az egyben átvette, majd kiegészítette. Továbbá 2016-tól szúrópróba alapon drogtesztre küldték a versenyeiken szereplő játékosokat, ezzel is csökkentve azok esélyeit a csalásra.

Hol a határ?

Révén az esportok azon sportok közé tartoznak, amelyek közelebb állnak a sakkhoz dopping terén is eltér minden hasonló esettől. A versenyek alatt a mozgékonyság helyett a játékosok mentális képességeire helyeződik a hangsúly, ezért érthető okokból a versenyzők ezen kvalitásaikat szeretnék még kifinomultabbá tenné. Nem véletlen tehát, hogy oly' sok energiaitalokat gyártó cég szponzorál esportolókat, és csapatokat, melyek egyik legfőbb alkotóelemének, a koffeinnek élénkítő hatását a legtöbb felnőtt is jól ismeri.

Habár a koffein tartalmú italok érthető okokból nem kerültek fel a listára, a fentebb említett Adderall mára már az erősen tiltott szerek között szerepel. Aki nem ismerné az Adderall egy vénnyel kapható gyógyszer, amit elsősorban fiatalok szednek, hogy enyhítsék figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD), vagy narkolepsziával, vagy depresszióval járó tüneteket. Révén legfőbb aktív összetevője az amfetamin a szer az egyén szellemi képességeire gyakorolt jótékony hatását a mentális betegségektől nem szenvedők is megérzik.

illusztráció Forrás: ESL

Az Adderall megnöveli a pulzust, tágítja az ereket, ezáltal több vért juttatva el az agyba. Habár az eredmény túlnyomó esetben szemmel nem látható, mégis magáért beszél: az Adderrallt szedők egy tabletta bevételét követően csökkentett a fáradtságérzetet, fokozott koncentrációkészséget, és enyhült étvágyat tapasztalhatnak. Ez mind szép, és jó, ellenben az ezzel doppingoló játékosok rendszerint elfeledkeznek, vagy nem akarnak tudomást venni arról, hogy hosszútávú, ellenőrizetlen szedés esetén a szer izomrángásokat idézhet elő, de kóros álmatlansághoz, hallucinációhoz, vagy akár szívelégtelenséghez vezethet.

Akad azonban egy nem tiltott, egészségesebb módja is a szerekkel való visszaélésnek, ahhoz pedig hogy rájöjjünk a megoldásra elég csak bekapcsolnunk a televíziót. Bizonyára sokan hallottak már a ginkgo bilobáról, avagy páfrányfenyőről, melynek egyes részeit évezredek óta használják népi orvoslásra. A fa leveléből készülő gyógyfőzetek, teák, kapszulák javítják az agy vér- és oxigénellátását, ezáltal megnövelve a szellemi teljesítőképességet, mindezt pedig anélkül teszi, hogy káros hatással lenne a szervezetre.

illusztráció Forrás: ESL Facebook

A ginkgo bilobához, a ginzenghez, vagy éppen a szójában is megtalálható lecitinhez hasonló csodaszereket agyserkentőnek, okosgyógyszernek, vagy tudományos nevükön nootropikumnak nevezik. A teljesítménynövelés mellett legfőbb ismérvük, hogy nem tartalmaznak toxikus anyagokat, ezért nem mérgezik a szervezetet, illetve csak azok számára szolgálhatnak negatív hatással, akik allergiások valamely összetevőjükre. Az azonban kérdéses, hogy hosszútávú szedésük esetén milyen hatással lesznek a szervezetre, erről ugyanis a vajmi keveset tudnak az orvosok.

2016-ban a Gankstars nevű esport csapat partnerségre lépett a Nootrobox nevű céggel (azóta HVMN-nel), akik természetes anyagkból késült agyserkentő piruláikról, és koffeinkockáikról váltak híressé. A vállalat igazgatója, valamint társalapítója Geoffrey Woo egy interjúban kijelentette, hogy a nootropikumok az esportok szteroidjai, valamint termékük tesztelésének következő lépcsőfokát az esport atléták jelentik. Az, hogy ez helyes-e mindenki maga döntse el.