346 hegymászó próbálkozik a Mount Everest meghódításával

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION MOUNTAIN CLIMBING MOUNTAIN SUMMIT
This handout photograph released by Phurba Tenzing Sherpa on May 24, 2016, shows mountaineers heading down from the summit of Mount Everest on May 21, 2016. Rescuers searching for two Indian climbers missing on Mount Everest said that there was little hope of finding the pair alive after losing contact with them over the weekend. / AFP PHOTO / PHURBA TENZING SHERPA / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PHURBA TENZING SHERPA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A nepáli hatóságok 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák a Mount Everestet (Csomolungma), a csoportokban 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.

A csoportok között négy nepáli van, 20 fővel, a többi hegymászó külföldi - közölte Dines Bhattaraj, az engedélyeket kiadó nepáli idegenforgalmi hivatal vezérigazgatója a Hszinhua kínai hírügynökséggel. Az illetékes szerint a hegymászók száma még nőhet, mert többen még csak most jelentkeztek a hivatalnál engedélyért.

A hegymászók többsége már a Csomolungma alaptáborában van, amely hétnapos járóútra terül el a legközelebbi repülőtértől. Itt akklimatizálódnak legalább másfél hónapon keresztül, hogy a magashegyi betegség kockázatát csökkentsék.

Egy expedícióknak átlagosan 75-90 nap szükséges ahhoz, hogy feljusson a világ legmagasabb hegycsúcsára, a csúcshódítás időablaka azonban igen rövid, a jó időjárás függvénye, amely általában május közepére esik.

346 hegymászó próbálkozik a Mount Everest meghódításával Forrás: AFP/Ho

A Mount Everest-expedíciók mellett az alaptáborban gyülekeznek olyan hegymászók is, akik a szomszédos Lhotsét és a Nuptsét akarják megmászni, illetve a környékbeli tavakhoz terveznek feljutni. Ezért idén az alaptábor kissé zsúfolt lesz, mivel több mint kétezer hegymászó, hegyi vezető és málhahordó gyülekezik ott. 2017-ben a hivatal 43 csoportnak adott engedélyt a Mount Everest megmászására, és 445 hegymászó jutott fel a csúcsra.

A hegymászás a nepáli idegenforgalom és a gazdaság fontos bevételi forrása, a külföldieknek 11 ezer amerikai dollárt (2,8 millió forint), a helyieknek 710 dollárt kell fizetniük az engedélyért. Idén a hegymászók többsége az Egyesült Államokból, Indiából és Kínából érkezett. Utóbbiból 54-en próbálkoznak, köztük egy kétszeresen amputált férfi.

A himalájai ország 22 hegycsúcsának megmászására a tavaszi szezonban 698 hegymászó kapott engedélyt az illetékes szerint.