Társoldalunk:

Drámai finálét buktak, meccslabdáról kaptak ki Babosék a US Open döntőjében

2018.09.09. 21:49

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic kettőse három mérkőzéslabdáról 3:6, 7:6 (7-2), 7:6 (8-6)-ra kikapott a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében vasárnap az Ashleigh Barty-Coco Vandeweghe duótól. Jól indult magyar szempontból a 2018-as US Open női párosának döntője, az első szettet meg is nyerte Babos Tímea és Kristina Mladenovic, a másodikban és a harmadikban meccslabdájuk is volt, de két rövidítésben fordított a Coco Vandeweghe-Asleigh Barty kettős a több mint két és fél órás meccsen, ezzel az is eldőlt, hogy továbbra sincs magyar győztese a US Opennek.

Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán arra készült, hogy keretbe foglalja idei Grand Slam-szezonját, ugyanis januárban, az Australian Openen győzelemmel kezdtek és a US Openen is sikerült döntőbe jutni. Babos Tímea duplán keretbe foglalhatta a 2018-as Grand Slam-idényét, mert Melbourne-ben úgy kezdődött minden, hogy az egyéniben legyőzte az akkor 14. kiemelt Coco Vandeweghe-et (7:6, 6:2), aki most az ellenfél párosának volt a tagja az ausztrál Ashleigh Barty mellett.

A döntőben a 2. kiemelt Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 13. kiemelt kettőssel találkoztak, és idén már negyedik alkalommal teniszeztek az Ashleigh Barty-Coco Vandewghe páros ellen. Először Miamiban mérkőztek, ott az 1. fordulóban az amerikai, ausztrál páros nyert, Madridban néhány héttel később már salakon és a negyeddöntőben Babos Tímeáék visszavágtak (7:5, 3:6, 11:9). Az első két meccsen a super tie-break döntött, de júniusban, Birminghamben, füvön elintézték két szettben (7:6, 6:3), így összesítésben 2:1 volt a US Open döntője előtt Babos Tímeáéknak.

A négy játékos közül Mladenovic és Barty szerepelt már US Open-döntőben, de nyerni még senki nem tudott. Az egyéni világranglistán az ausztrál (17.) és az amerikai (25.) is előrébb áll, mint Babos Tímea (42.) és Kristina Mladenovic (53.).

Babos Tímeának a New York-i volt a negyedik Grand Slam-döntője a női párosban, Kristina Mladenovicnak az 5. és a francia már 2-szeres GS-bajnok, mert Caroline Garciaval nyert Roland Garrost (2016) is. Ashleigh Barty is az ötödik Grand Slam-döntőjére készült, de ő még nem nyert soha.A döntőig vezető úton egyik páros sem vesztett szettet, az ausztrál és az amerikai elbúcsúztatta a 3. és az 1. kiemelt kettőst is.

Ashleigh Barty és csapattársa, az amerikai Coco Vandeweghe, valamint Babos Tímea és csapattársa, a francia Kristina Mladenovic a döntő előttForrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Magyar idő szerint 19.00 óra után nem sokkal érkeztek a párosok a pályára, a gyors melegítés után az amerikai-ausztrál páros kezdett, Coco Vandeweghe adogathatott elsőnek. Annak ellenére, hogy az első két pont Baboséké volt, a játékot végül az ellenfél nyerte.

Babos Tímea gyorsan, magabiztosan, semmire hozta első adogatását, majd Barty adogatását vette el a Babos-féle páros, de Kristina Mladenovicnak nagyon nem jött össze az első szervajátéka, semmire veszítette el a magyar-francia páros. Vandeweghe hozta a maga adogatását, 3:2-re ők vezettek.

Babos adogatóként újra ellenállhatatlan volt, ezúttal sem vesztett pontot, majd újra sikerült elvenni egy nagyon hosszú játékban Barty adogatását, és ezúttal Mladenovic is hozta – kínkeservesen – a maga szerváját, így lett igazán értékes a brék, 5:3-nál a szettben maradásért adogathatott Vandeweghe.

Már 0:40 is volt, amikor az ellenfél párosa első pontját szerezte a játékban, Babosék végül újra brékeltek, ezzel 34 perc alatt megnyerték az első szettet.

Babos Tímea (b) és csapattársa, a francia Kristina MladenovicForrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A második játszmát Babos Tímea adogatása nyitotta, a magyar lány ezúttal sem hibázott, harmadszor is semmire hozták Babos játékát, majd Vandeweghe adogatásánál három bréklabdához jutott a magyar-francia páros.

Egyet sem sikerült kihasználni, egyenlőnél Barty a hálónál szerzett pontot, majd Vandeweghe ásszal javított és hozta egyenlőre a játszmát.

Mladenovic következett, aki egy kettőshibával indított, majd 30:15-nél előbb a hálóba ütött, majd Barty emelte át Babost, de a bréklabdánál Vandeweghe remegett meg, csúnya outot ütött. Barty hozott össze egy újabb bréklabdát, de Vandeweghe ezúttal a hálóba püfölte a labdát kétszer is. Egy nagyon feszült, három bréklabdás gémet tudott nyerni a francia-magyar páros végül, úgy, hogy Mladenovic két kettőshibát is ütött, de Barty remek röptéi mellett Vandeweghe megoldásai nem jöttek be.

Barty szervajátékánál már 40:15 is volt oda, de Mladenovic nyerője után bréklabdája is volt Baboséknak, innen tudtak nyerni Bartyék, 2:2.

Az ötödik játékban olyat láttunk, amit a meccsen eddig nem: egy Babos-adogatás után az ellenfél szerzett pontot. Volt ilyenből még egy, de így is 30-ra hozta a játékot, 3:2.

Kristina Mladenovic és Babos TímeaForrás: AFP/2018 Getty Images/Sarah Stier

Vandeweghe semmire hozta a következő adogatását, majd Mladenovic is simán, 15-re. 

Bartynak 4:3-nál szinte a meccsben maradásért kellett adogatnia, Vandeweghe ütőt tört mérgében 40:30-nál, majd Barty labdája pattant a hálóról a vonal mellé, ezzel lett 4:4.

Újra Babos érkezett, aki hozta, amit ma megszokhattunk tőle, semmire nyerte az adogatását.

5:4-nél Vandeweghe a meccsben próbálta tartani a párosát, de az első megnyert pontja után kétszer is hibázott az amerikai-ausztrál páros. Vandeweghe újabb hibája után két meccslabdája lett Baboséknak.

Babos a legrosszabbkor hibázott hármat is, a sírból jött vissza az ellenfél, 5:5-nél pedig Mladenovic szerválhatott, aki egyre magabiztosabbá vált, hozta is, amit kell, 6:5-nél ezúttal Bartyn volt a világ szeme.

15:0-nél Mladenovic hozott két pontot, majd 40:30-nál Barty ütött outot, de Babos két hosszúja nem fért bele, tie-breakre mentette a szettet az ellenfél.  

Az első pontot hozta Babos, de a hibája után a másik szerváját is hozta az ellenfél, majd Mladenovic két adogatásából egyet tudott pontra váltani, térfélcserénél 4:2 volt oda, majd zsinórban jöttek a rossz megoldások, 7:2-vel nyerte a tie-breaket az ellenfél, jöhetett a döntő szett.

A pszichikai fölény egyértelműen átkerült a túloldalra, Vandeweghe semmire hozta az első gémet, majd Babos 40:15-ről bukta az adogatójátékát, és Barty is semmire hozta a szervajátékát, 3:0 oda.

A 3. szett elején akadtak meleg pillanatokForrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Mladenvoic kettőshibával kezdett, de utána visszatalált a helyes útra, hozta az adogatását, Vandeweghe szerváját elvették Babosék, majd a magyar teniszező 15-re hozta az adogatását, amit egy ásszal zárt le, 3:3.

Barty szervájánál újra gémet nyert az ellenfél, de Mladenovic is hozta a magáét, ráadásul egy ásszal zárta le a játékot, 4:4.

Vandeweghe adogatásánál Babos remek elütésével lett 0:30, de innen is visszajöttek, Barty remek röptékkel zárta le a labdameneteket, 4:5-nél Babosnak kellett a meccsben maradásért adogatni.

Babos egy ásszal nyitott, de 30:0 után visszaengedték az ellenfelet, Babos hosszúja után meccslabdához jutott a Vandewghe-Barty kettős, de az ausztrál a hálóba ütötte a labdát. Babos hibája után a második meccslabdájukat is elrontották Bartyék, Mladenovic röptéi jelentették ekkor a megoldást, 5:5.

Barty love-gamet csinált, majd Mladenovicnak kellett meccsben tartani a párosukat, 40:30-nál Babos egy röptével hozta a gémet, jöhetett az újabb tie-break.

Vandeweghe hozta az első pontot, majd Babos két adogatásából egy pontot tudott hozni. Barty nagyon izgult, mindkét adogatását bukta, Babos lecsapása után 4:2-vel fordultak, majd Vandeweghe is rontott egyet, de Babos adogatásánál nem sikerült lezárni a pontot, 5:5-nél újra egyenlő volt.

Mladenovic egy röptével a két vonal találkozására tette a labdát, harmadik meccslabdájához jutott Babosék párosa, de Barty életmentő ütést tett a pályára, 6:6, majd meccslabdához jutott az amerikai-ausztrál páros.

Mladenovic kettőshibája zárta le a mérkőzést, amely végül 2 óra 36 percig tartott.

A tenisz történetében Babos Tímea lehetett volna az első magyar, aki US Opent tud nyerni. A junioroknál már voltak sikereink Flushing Meadowsban: Fucsovics Márton a fiú párosban (2009), Gálfi Dalma a lányoknál lett bajnok (2015).