Vágólapra másolva!
Az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club 2019-ben ünnepli alapítása 120. évét, ebből az alkalomból pedig nagyszabású fotókiállítást szervezett közösen az IX. kerületi Önkormányzat és az FTC.

Május 3-án, a Fradi alapításának 120. évfordulóján nyílt meg az év végéig megtekinthető szabadtéri kiállítás, amelynek alapjául a világhírű La Gacilly-i fotófesztivál szolgált. Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Torna Club a névadó fővárosi kerület területén belül, a klubhoz szorosan köthető helyszíneken tette

ingyenesen megtekinthetővé a 785 darab felvétel,

amelyen keresztül igyekszik minél teljesebben bemutatni az FTC történelmét. A nagyméretű képeket – az antigraffiti laminátummal ellátott képek legtöbbje 200x140 és 140x100 centiméteres – 17 közterületen, parkban, téren, utcán állították fel.

Fotókiálítással ünnepel a 120 éves Ferencváros Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az FTC a kerület Bakáts téri polgármesteri hivatalában ünnepelt, abban a helyiségben, ahol a klubot megalapították. A megemlékezésen ott volt az első klubelnök, Springer Ferenc unokája, Springer Miklós is.

A 120 éves az FTC-fotófesztivál fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki az esemény sajtótájékoztatóján tartott beszédében méltatta a zöld-fehér klub múltját és jelenét, felidézve a legnagyobb sikereket, illetve a Ferencváros legkiemelkedőbb alakjait.Tarlós az 1950-es évektől a Ferencvárosnak szurkol, számára a klub többet jelent egy rövid köszöntőbeszédnél.

A Ferencvárosi TC a 120. születésnapját ünnepelte a kerület Bakáts téri polgármesteri hivatalában, abban a helyiségben, ahol a klubot megalapították Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Egy dologban minden időben biztosak lehettünk, és lehetünk: a Fradi-szívre mindig szükség lesz.

Hálás szívvel emlékezünk a 120 évvel ezelőtt nagyot álmodó Mester utcai nebulókra, és pártfogóikra. Köszönet a kitartásukért és sportszeretetükért" – mondta Tarlós István. Budapest főpolgármester külön köszönetet mondott Kubatov Gábornak, az FTC elnökének, és a klub vezérigazgatójának, Orosz Pálnak. „A Fradi újra a régi úton halad" – emelte ki Tarlós István.

A kiállításhoz pecsétgyűjtő akció is társul, amelynek teljesítésével limitált Fradi pólóhoz lehet hozzájutni. A pecsételőket minden helyszín központjában helyezték ki.(A 17 helyszínt tartalmazó térképhez a Fradi Shopban, a Fradi Boltban vagy a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatalban lehet hozzájutni – ingyenesen.)

Az eseményen felszólalt az FTC elnöke, Kubatov Gábor is, aki a történelmi tények helyett elézékenyülve arról beszélt, hogy mit jelent a Fradi-család, illetve annak a tagjának lenni.

Kubatov Gábor és Springer Ferenc unokája, Springer Miklós Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Már hetedik éve lehetek a Ferencváros első számú szolgája, amely idő alatt sok mindent megtanultam. Először azt gondoltam, hogy a győzelem és a siker, bajnokságot vagy éppen olimpiát nyerni önmagában elég egy klubnak, ugyanis akkor sikeres vagy. Az egész mögött egy sokkal fontosabb jelentés van, méghozzá a gyerekek nevelése" – mondta Kubatov Gábor.

Az FTC elnöke zárásul arra kérte a jelenlévőket, hogy

a klubot még legalább ennyi ideig tartsák fent, hasonló alapelvek mentén, mint ahogy eddig is működött a Ferencváros.

Ajándékot ad át Bácskai János Kubato Gábornak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bácskai János a klub szimpatizánsai közül Krúdy Gyula íróról, a zöld-fehérek legismertebb sportolói közül az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgóról, Albert Flóriánról, valamint a klub alakuló közgyűlésének alapító okiratáról emlékezett meg.

Az FTC egy videót is készített, az alapítástól a 30. bajnoki címig, azaz a Fradi 120 éve címmel.