Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt újabb eseményeket töröltek vagy halasztottak el kedden, melyek közül kiemelkedik a részben budapesti rendezésű foci-Eb 2021-re halasztása. Ugyanerre a sorsa jutott a Copa América is, az olimpiát viszont még mindig szeretné az eredeti időpontban megrendezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Összegeztük, mi történt kedden.

A nap legfontosabb bejelentését az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tette, amely hivatalosan is közölte, hogy

az országok szövetségeivel történt egyeztetés után 2021-re halasztja a labdarúgó Európa-bajnokságot, melyet június 11. és július 11. között rendeznek meg jövőre.

A már korábban elhalasztott pótselejtezőket (amiben a magyar válogatott is érintett) idén júniusban bonyolítanák le, természetesen figyelembe véve a koronavírus-járvány helyzetét.
A szervezet nemcsak a férfi, hanem a női Eb-t is csúsztatta egy évvel, azaz 2022-re, hogy ne legyen túlzsúfolt a versenynaptár.

Ami a nemzetközi kupasorozatokat illeti, az UEFA egyelőre nem foglalt állást hivatalosan a folytatással kapcsolatban, de különböző sajtóinformációk arról árulkodnak, hogy a szövetségek kijelölték a Bajnokok Ligája és az Európa-liga döntőjének időpontját is, méghozzá június 24-ikét és 27-ikét.

Hivatalos: elmarad a foci-Eb a koronavírus miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség által összehívott videokonferencián abban egyeztek meg a nemzeti szövetségek, a top bajnokságok és a klubok képviselői, hogy a nyári Európa-bajnokságot egy évvel elhalasztják, jelentette be hivatalosan az UEFA.A koronavírus-járvány miatt a Bajnokok Ligája-döntőt június 27-én, az Európa-liga-finálét pedig június 24-én rendezik.

Nem csak ezt a két kontinensviadalt halasztották el. A Copa Américát az Eb-vel megegyező időpontban tartották volna, a CONMEBOL elnöke, Alejandro Dominguez viszont bejelentette, hogy ezt is 2021-ben fogják megrendezni, ugyanúgy június 11. és július 11. között, mint az Európa-bajnokságot.

Számos focista került karanténba a közelmúltban: a Valenciánál egyre több pozitív koronavírus-teszt születik, míg a Juventus női csapatát, valamint a Hertha BSC-t is elkülönítették, utóbbi együttesnél szintén pozitív tesztet produkált egy meg nem nevezett játékos.

Az év legnagyobb sporteseménye, az olimpia továbbra is „életben" van, erről tájékoztatott kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Thomas Bach elnök szerint továbbra is a résztvevők egészsége a legfontosabb, de még több mint négy hónap van hátra, ezért egyelőre tartózkodnak a drasztikus intézkedésektől, és abban bíznak, hogy az eredeti tervek szerint meg tudják rendezni az ötkarikás játékokat. Hozzátette, hogy továbbra is folyamatosan egyeztetnek a szakszövetségekkel és az országok szervezeteivel, és ha szükséges, akkor a kvalifikációs rendszeren is módosítanak.

A NOB szerint egyelőre nem kellenek drasztikus intézkedések

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi közleménye szerint egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt. A szervezet sajtóközleménye úgy fogalmaz: az egész világ számára példa nélküli helyzet állt elő, a körülmények napról napra változnak, és befolyásolják az olimpia előkészületeit, de a NOB továbbra is teljes mértékben elkötelezett az ötkarikás játékok megrendezése mellett.

Az év egyik legnagyobb tenisztornája, a Roland Garros sem úszta meg a halasztást. A párizsi nyílt teniszbajnokság május 25-én kezdődött volna és június 7-én ért volna véget a férfiak döntőjével, a szervezők döntésének értelmében ez körülbelül négy hónappal csúszik, azaz a szeptember 20-tól október 4-ig tartana a legnagyobb salakos viadal.

Szeptemberre halasztják a Roland Garrost a koronavírus-járvány miatt

Az eredeti május 25.-június 7. időponthoz képest négy hónappal később szeptember végén, illetve október elején rendezik meg az év második tenisz Grand Slam-versenyét, a párizsi Roland Garrost. Erről a Francia Nyílt Teniszbajnokság hivatalos oldalán megjelent közlemény számol be, melyben leírják, hogy a koronavírus-járvány terjedése, és az ismert nehézségek miatt kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a helyzet 2020.

A küzdősportokat is utolérte a koronavírus, a ketrecharcosok (UFC) soron következő három gálája biztosan elmarad, míg a pankrátorok legnagyobb eseményét, a WrestleManiát is törölték.
Ugyanez történt az atlétikai Gyémánt Ligával, az Európai Röplabda-szövetség (CEV) pedig további értesítésig az összes sorozatát (pl. Eb-selejtezők, Európa-liga) felfüggesztette.

Szintén a törlés sorsára jutott a ritmikus gimnasztika-Eb, a divízió I-es jégkorongvébé, befejezettnek tekintik a magyar kosárbajnokságokat, októberre teszik át a Tour de Hongrie-t, valamint halasztást rendeltek el az orosz foci-, kosár- és jégkorong-bajnokság első osztályaiban. Nem úgy a röpiseknél, amiről a Novij Urengojban légióskodó Pádár Krisztián mesélt az Origónak.

Megtaláltuk az utolsó magyar sportolót, akinek még játszania kell Európában

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész világon leállt az élsport. Mi viszont megtaláltuk azt a magyar élsportolót, akinek a jelenlegi helyzetben is játszania kell. Meg repülnie - keresztül-kasul Oroszországban. Szinte hihetetlennek tűnt, amikor megnéztem az orosz férfi röplabda-bajnokság eredményeit. Azt láttam, hogy a pontvadászat nem szünetel, hogy a csapatok továbbra is játékban vannak.

És bár nem kapcsolódik a koronavírushoz, de nem lehet mellette elmenni szó nélkül: minden idők egyik legnagyobb sportolója, Tom Brady 20 év után elhagyta a New England Patriots együttesét, ahol 6 Super Bowlt nyert.