Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt pénteken is több sporteseményt halasztottak el vagy töröltek véglegesen. Előbbi csoportba tartozik a budapesti vizes Európa-bajnokság, amelyet még idén nyáron pótolnának, de az autósport egyik legnagyobb ünnepének tartott Forma-1-es Monacói Nagydíjat biztosan nem rendezik meg idén. Újabb világsztárokról derült ki, hogy elkapták a fertőzést, a magyar kajak-kenu válogatott viszont szerencsére egészséges. Összefoglaló a pénteki fejleményekről.

Számunkra a nap legfontosabb eseménye mindenképpen az eredetileg májusra tervezett budapesti vizes Európa-bajnokság elhalasztása. Az Európai Szövetség (LEN) a tervek szerint augusztusban pótolná a kontinensviadalt, de egyelőre nem tűzött ki pontos időpontot, erre várhatóan május végén, vagy június elején kerülhet sor.

Elhalasztották a budapesti vizes Európa-bajnokságot

Európában a koronavírus miatt kialakult helyzetre, az utazási szankciókra, valamint az európai országok által bevezetett más intézkedésekre tekintettel a LEN Büró arra a döntésre jutott, hogy a 2020-as Európa-bajnokságot, a LEN Kongresszust és a Masters Európa-bajnokságot elhalasztja. Az említett eseményeket várhatóan augusztusban rendeznék meg, a dátumot azonban csak május végén vagy június elején véglegesítené a LEN.

A Forma-1-ben megszületett az első hivatalos futamtörlés is, a szervezők pénteken bejelentették, hogy idén biztosan nem lesz Monacói Nagydíj. Ezzel eldőlt, hogy 1954 után először 2020-ban nem rendeznek futamot a hercegségben.

Elhalasztották a brit Anthony Joshua és a bolgár Kubrat Pulev közötti profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzést, amelyet londoni színhellyel június 20-ra tűztek ki. A változást Pulev jelentette be, hozzáfűzve, hogy az összecsapást "valamikor az év vége felé" rendezhetik meg.

Mindeközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is nyugalomra int. Thomas Bach elnök pénteki közleménye szerint nincs napirenden az ötkarikás játékok törlése, mivel még több mint négy hónap van a megnyitó ünnepségig, addig pedig bármi történhet, de természetesen folyamatosan egyeztetnek az érintettekkel.

A NOB elnöke szerint a nyári olimpia törlése nincs napirenden

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere, Thomas Bach egyelőre hajthatatlannak tűnik a nyári, tokiói olimpia megrendezésével kapcsolatban. Az elnököt egyre több kritika éri a sportolók részéről, akik nem tudnak rendesen készülni az ötkarikás játékokra a koronavírus-járvány miatt. „A világ fele nézi az olimpiát, ezért tartozunk nekik annyival, hogy nem vesszük napirendre az ötkarikás játékok törlésének a lehetőségét."

Az Egyesült Államok sportolóinak nagy része is úgy készül, hogy július 24-től Tokióban mérethetik meg magukat, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke viszont halasztásra szólította fel a NOB-ot, akárcsak norvég, brit és lengyel sportvezetők és sportolók.

Az UEFA bejelentette, hogy első számú célja az európai bajnokságok és a nemzetközi kupasorozatok befejezése június 30-ig.

Észak-Amerikában nem javul a helyzet, sőt, már az NFL-t is elérte a járvány. Sean Payton, a New Orleans Saints vezetőedzője bejelentette, hogy pozitív vírustesztet produkált, és bár nem lázas és nem köhög, jóval fáradékonyabbnak érzi magát. A 2010-ben Super Bowl-győztes, 2006-ban az Év Edzőjének megválasztott szakembert a csapat orvosai kezelik.

Az NBA-ben is nőtt a fertőzöttek száma: a Los Angeles Lakersnél két játékos, a Philadelphia 76ersnél három, a Denver Nuggetsnél pedig egy ember fertőződött meg, utóbbi együtteseknél nem közölték, hogy kosarasokról vagy stábtagokról van-e szó. A Boston Celtics amerikai válogatott játékosa, Marcus Smart videóüzenetben hozta nyilvánosságra, hogy elkapta a koronavírust.

Továbbra is karanténban a Los Angeles Lakers kosárcsapata

Az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) szereplő Los Angeles Lakers tengerentúli idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy két játékosának is pozitív lett a koronavírus-tesztje. A LeBron Jamest is a soraiban tudó együttes nem árult el neveket, ugyanakkor közölte, hogy az érintettek egyelőre tünetmentesek, a csapat többi tagja és a stáb pedig önkéntes karanténban vannak.

Egy másik sport világklasszisa, a francia Earvin Ngapeth is koronavírusos lett. Az Európa-bajnok röplabdázó jól van, esete pedig intő jel volt az eddig a bajnokságot nem szüneteltető Orosz Röplabda Szövetség felé (Ngapeth a Zenit játékosa), amely erre reagálva felfüggesztette a rájátszást.
Elhalasztották a sznúker-világbajnokságot is, valamint több eseményt töröltek a profi dartsosok versenynaptárából.

A végére két jobb hír:

a hónap elején külföldön edzőtáborozó kajak-kenu válogatott minden tagjának negatív lett a vírustesztje, míg Kádár Tamás, a magyar labdarúgó-válogatott védője akár már egy hónapon belül is tétmeccsen léphet pályára új klubja, a kínai Santung színeiben. A tervek szerint április végén elrajtolhat az első osztály pontvadászata, miután a jelek szerint Kínában sikerült megfékezni a járványt.

Kádár Tamás első magyarként játszhat újra a koronavírus-járvány alatt

Belevág a kínai futballkalandba Kádár Tamás. Az ötvenhétszeres válogatott védő lehet az első magyar focista, aki a világot sújtó koronavírus-járvány alatt újrakezdi a játékot. Ráadásul abban az országban, ahonnan elindult a tüdőt megtámadó betegség, ugyanis négy évre írt alá a Kína élvonalában szereplő Santung Lunenghez.