Társoldalunk:

A világ második legnépesebb országa először rendezne olimpiát

2020.05.02. 08:16

A koronavírus-járvány elmúltával India folytatja a 2032-es nyári olimpiai pályázata előkészítését. Narinder Batra, az Indiai Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, továbbra is elkötelezettek a 2026-os ifjúsági és a 2032-es nyári ötkarikás játékok megrendezése iránt.

Hosszú távon gondolkozunk, decemberig nem várható előrelépés, ugyanis most más feladataink vannak- utalt a sportvezető a járványra.

Indiában egy olyan sport a legnépszerűbb, amelyik csak 1900-ban volt a nyári olimpiák programjában. Ez a sport a krikett.Forrás: AFP/Pawan Sharma

Az indiai pályázat esélyeit csökkenti, hogy a 2010-es Nemzetközösségi Játékok megrendezése nem volt zökkenőmentes: a helyszínek átadása folyamatosan csúszott, komoly infrastrukturális problémák voltak és erős korrupciógyanú is felvetődött. Ezek mellett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség kedden vette el Újdelhitől a jövő évi világbajnokság rendezési jogát, és adta Belgrádnak, mert az indiaiak nem utalták át időben a jogdíjat.

Indiának a 2026-os ifjúsági játékokért várhatóan Thaifölddel, Oroszországgal és Kolumbiával kell versengenie, míg a 2032-es nyári olimpiával kapcsolatban eddig az ausztrál Queensland, Sanghaj, valamint a két Korea közösen jelezte, hogy megrendezné.

Indiában 1,38 milliárd fő él, amivel az 1,44 milliárdos Kína mögött a második legnépesebb ország a világon.