Társoldalunk:

Akár jól is ki tud jönni egy sportoló a járvány miatti nehéz helyzetből

2020.05.10. 15:23

Amennyiben egy sportoló jól kezeli a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, az akár minőségi ugrás előkészítését is szolgálhatja a pályafutásában - vallja Lénárt Ágota sportpszichológus.

Lénárt az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte: különleges a jelenlegi helyzet, mert a sportolók nem tudják, hogyan alakul, nincs rá kialakult forgatókönyv. Például aggódás és szorongás van bennük annak kapcsán, meg lehet-e majd rendezni úgy a jövőre halasztott tokiói olimpiát, ahogy tervezték.

Mint mondta, a vírus terjedése, esetleges második hulláma kételyeket ébreszt, ugyanakkor most van lehetőség a mentáltréningre, amire máskor kevés idő jut.

"Ez a szakasz, ha jól kezelik, egy minőségi ugrás előkészítésére szolgál" - fogalmazott a szakember. Kiemelte a társas támasz, a kapcsolattartás fontosságát, illetve annak lehetőségét, hogy a saját edzések rögzítésével, korábbi szereplések videofelvételeinek újraelemzésével, ellenfelek felmérésével is előre lehet lépni.

Lénárt Ágota, sportpszichológusFotó: Szabó Gábor - Origo

A sportolók bíznak benne, hogy jobban kezelik a helyzetet, mint az ellenfeleik, ezáltal stratégiai előnyhöz jutnak riválisaikkal szemben.
Kialakult egy egyensúlyi helyzet, az olimpia előtt mindenki ismerte az erőviszonyokat, ez viszont egy év alatt jelentősen átrendeződhet- tekintett előre Lénárt. Kifejtette, a küzdés, a gyors váltás képessége meghatározó lesz, hiszen az ötkarikás játékokig hátralevő egy esztendőben pörgősebben mennek az események, mint egy négyéves ciklus alatt, amelyhez a sportolók hozzászoktak.

A törékeny helyzetben felértékelődik az edzésmunka, az elkötelezettség, a kitartás és a keménység, amivel az eredményeket le lehet érni. Hangsúlyozta, egyénenként más és más típusú, mennyiségű segítségre van szükségük a sportolóknak, nem érdemes sürgetni az átállás folyamatát. Mint mondta, a sportolók örülnek, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések könnyítése nyomán újra edzhetnek, "éhesek arra, hogy újrakezdjék a munkát".

"A törékeny helyzetben felértékelődik az edzésmunka, az elkötelezettség, a kitartás és a keménység, amivel az eredményeket le lehet érni."Forrás: AFP/Andy Buchanan

Elárulta: sokan megkeresték, új csoportokat kellett indítania, amit hasznosnak tart, hiszen egy hónap alatt a más időszakhoz képest elsajátítható mennyiségnek akár a két-háromszorosát is meg lehet tanulni intenzíven.
De nem túl sokat, napi öt-tíz-tizenöt perces gyakorlás már szó szerint csodát tud hozni - fogalmazott.

Lénárt leszögezte, a sok kiesett idő miatt elsősorban az edzésmunkához kívánnak visszakanyarodni a sportolók, a versenyekre való formaidőzítés majd csak a következő lépés lesz.