Visszavonult az olimpiai és világbajnok osztrák síelő

ski Horizontal
Anna Veith from Austria is pictured during a media event in Soelden on October 25, 2018. - The Ski World Cup will kick-off with the Women's giant slalom in Soelden on October 27, 2018. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Befejezi sportpályafutását Anna Veith, az elmúlt évek legeredményesebb női osztrák alpesi síelője - közölte a sportoló szombaton, az osztrák köztévében (ORF) sugárzott élő műsorban. 2014-ben olimpiai bajnok lett Szocsiban, szuperóriás-műlesiklásban, háromszoros világbajnok, két szezonban megnyerte az összetett világkupát.

Az elmúlt napokban többször is találgatta az osztrák sajtó, hogy Anna Veith bejelenti visszavonulását. A sportoló szombat este az ORF1 csatorna különkiadásában közölte, hogy nem folytatja tovább a versenyzést.

- indokolta döntését. Hozzátette, a sport az elmúlt években a legfontosabb szerepet töltötte be az életében, megengedhette magának, hogy azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret, de most szerinte eljött a megfelelő időpont, hogy ez végetérjen.

Anna Veith a Lienz-i világkupán, Ausztriában, 2019. december 28-án. Forrás: AFP/Helmut Fohringer

Azt mondta, hogy több kisebb oka van a visszavonulásának. Bár a felkészülés testileg, ahogy fogalmazott, nem lett könnyebb az évekkel, de nem ez volt a fő ok. (Az elmúlt években többször is megsérült.) Úgy érzi, hogy változásra van szüksége az életében és izgatottan várja, hogy mit hoz a jövő.

Anna Veith beszélt arról is a műsorban, hogy férjével vágynak egy saját családra, gyerekeket is szeretnének, a következő időszakban a magánéletére fog koncentrálni. „Megkönnyebbülve érzem magam. Egész életemben a síversenyzés volt a munkám. Soha nem csináltam mást, soha nem szerettem semmit annyira, mint ezt. A friss hó illata. A hajnali órák a gleccseren. A csapat. Ezek mind hiányozni fognak. Nem tudom, hogy mi fog jönni ezután, de nagyon várom.” - mondta.

Anna Veith Forrás: AFP/Barbara Gindl

Anna Veith, leánykori nevén, Anna Fenninger kilenc és fél évvel ezelőtt nyerte meg élete első világkupa versenyét, hazai pályán, Lienz-ben, óriásműlesiklásban. 2014-ben Szocsiban, olimpiai bajnok lett szuperóriás-műlesiklásban. Háromszoros világbajnok, alpesi kombinációban, szuperóriás-műlesiklásban és óriásműlesiklásban. Két egymást követő szezonban is megnyerte az összetett világkupát, háromszor választották az év sportolójának Ausztriában.

Nyolc hónapja Ausztria másik korszakos sízője, Marcel Hirscher is befejezte versenyzői karrierjét.