Vágólapra másolva!
Női kosárlabdában és női labdarúgásban bajnoki címet, jégkorongban kimagasló eredményt, férfi labdarúgásban pedig nemzetközi kupaindulást remél néhány éven belül Sántha Gergely, a DVTK elnöke.

A miskolci klub honlapján megjelent interjúban a sportvezető felidézte, hogy Leisztinger Tamás és az Arago Zrt. tíz éve lett a DVTK többségi tulajdonosa.

"Túlzás nélkül mondhatom, hogy akkor egy jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetben lévő klubot vettünk át" - nyilatkozta Sántha.

A fejlesztésekről, beruházásokról szólva hozzátette, a DVTK infrastruktúrája mára európai szinten is kiemelkedőnek számít, hiszen a sportközpontban új öltözők, pályák, konditerem, étterem, saját egészségügyi központ, valamint egy multicsarnok is épült, illetve épül.

Az elnök rávilágított, hogy a klub üzemelteti azt a világszinten is elismert stadiont, amit bár nem a DVTK épített, de a tervezési és az előkészítési fázisban is aktívan szerepet vállalt. A létesítmény fenntartásához semmilyen támogatást nem kapnak, ezt saját maguknak kell kigazdálkodniuk, ezért a koronavírus-járvány miatti jegybevétel-kiesés érzékenyen érinti az egyesületet.

Sántha Gergely elárulta, hogy Leisztinger Tamás a saját vagyonából tíz év alatt több mint öt milliárd forintot invesztált a DVTK-ba. Ezen felül az ő, valamint a klubvezetők kapcsolatrendszeréből legalább ekkora mértékű TAO-forrás érkezett.

"Ez arányait tekintve sokszorosa annak a támogatási mértéknek, ami a tulajdoni hányad alapján az Arago Holdingra esne" - vélekedett.

A futballcsapat 2015 óta sorrendben a hetedik, a kilencedik, majd háromszor is a tizedik, legutóbb pedig ismét a kilencedik helyen végzett az élvonalban, amelynek tabelláján pillanatnyilag a 11. helyen áll. Ennek kapcsán az elnök úgy fogalmazott, a 12 csapatos NB I-ben két-három csapatot leszámítva mindenki a kiesés ellen küzd, és ez idén sincs másképp, hiszen a negyedik helytől lefelé három ponton belül van minden csapat.

Bajnoli címeket remél Sántha Gergely, a DVTK elnöke Forrás: dvtk.eu

Hozzátette, elképzelhető, hogy kevesebb kritika érné a vezetőséget, ha a labdarúgók folyamatosan az első három helyért küzdenének, és csak ez az egy szakosztálya lenne a klubnak, de ha az összes többi sportág költségvetését - amely források túlnyomó része nem szabadon felhasználható - is a futballra fordítanák, akkor sem tudnák felvenni a versenyt a három legtehetősebb magyar klubbal.

"Ahhoz, hogy komolyabb célokért küzdjünk, egyre nagyobb költségvetésre van szükség, ehhez nagyobb regionális összefogás kell. Az sehol nem elég, ha csak a többségi tulajdonos invesztál a klubba, szükségünk lenne a régió kisebb-nagyobb vállalkozásainak támogatására is, amely, tisztelet néhány kivételnek, az elmúlt tíz évben szinte teljesen elmaradt" - magyarázta.

A következő tíz évről Sántha elmondta, elsősorban azt szeretné látni, hogy a DVTK Labdarúgó Akadémiáról - amely idén bekerült a tíz kiemelt, államilag támogatott sportakadémia közé - egyre több fiatal játsszon folyamatosan az első csapatban.

"Néhány éven belül szeretném, ha ismét nemzetközi kupában indulhatna a labdarúgócsapatunk, és jó lenne egy bajnoki cím kosárlabdában, női labdarúgásban, egy kimagasló eredmény jégkorongban, és hogy diósgyőri sportolók induljanak az olimpián" - szögezte le.