Vágólapra másolva!
A 2016-os riói nyári olimpiai játékokon nyolc aranyérmet nyerő magyar csapat sztárjai közül már Hosszú Katinka (31), Szilágyi Áron (30), Kozák Danuta (33) és Szász-Kovács Emese (38) is betöltötték 30. életévüket. Ezt nem lehet vészesnek nevezni, hiszen a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpián még mindannyian bőven bizonyíthatják klasszisukat. Sőt, a japán fővárosban számos új csillag is odaérhet a legjobbak közé. Ezek az olimpikonok kiegészülve a magyar futball legnagyobb tehetségével, Szoboszlai Dominikkel nagyon sok emlékezetes pillanatot okozhatnak nekünk a 2020-as években. Hogy pontosan kik ők? Mutatjuk!

A legtehetségesebb 23 éven aluliak listáján az 1997. november 9. után született sportolók közül válogattunk. Így maradt le nem sokkal az éppen csak korhatár felett lévő, már bizonyított magyar fiatalok közül a világ- és Európa-bajnok úszó, Rasovszky Kristóf (1997. március 27.), a tavalyi budapesti vívó-világbajnokságon aranyérmet nyert párbajtőröző, Siklósi Gergely (1997. szeptember 4.), a 2019-es szegedi világbajnokságon a legjobbak közé berobbanó kajakos, Kopasz Bálint (1997. június 20.), illetve az idei wroclawi Eb-n légpuskában diadalmaskodó Péni István (1997. február 14.) is.

Listánk elkészítésekor törekedtünk a nemek közötti egyenlőségre, ezért öt-öt női és férfi sportoló kapott helyet rajta. A női jelöltek között szerepelt még a kosárlabda-válogatott irányítója, Studer Ágnes (1998. szeptember 10.), a juniorok és ifik között is Európa-bajnoki aranyéremmel rendelkező sportlövő, Mészáros Eszter (2002. június 29.), a jelenleg az USA-ban tanuló röplabdázó, Németh Anett (1999. december 13.), valamint két ifjúsági olimpiai bajnok, a kardozó Pusztai Liza (2001. május 11.) és a judós Özbas Szofi (2001. október 19.).

Örömmel mondhatjuk, hogy ezeket a döntéseket nagyon nehéz volt meghoznunk, vagyis számos olyan tehetséges magyar fiatal van, akikre szinte garantáltan lesz miért büszkének lenni a következő évtizedben.

Háfra Noémi

Kézilabda, 22 éves, junior-világbajnok
Az FTC-Rail Cargo Hungária kézilabdázója listánk talán legismertebb fiatal női sportolója, aki már olyan régen ott van a rajongók szemei előtt, hogy azt hihetnénk, hogy bőven túlkoros egy ilyen válogatáshoz. Azonban erről szó sincs. 2014-ben, alig 16 évesen és 45 naposan szerezte első góljait az NB I-ben, majd szintén 17 éves kora előtt, amikor Elek Gábor hétméterest lövetett vele a Győri Audi ETO elleni bajnoki döntő büntetőpárbajban, ahol nem vallott kudarcot - bevágta a labdát a világbajnok Kari Grimsbö kapujába.

Háfra Noémi egyike a világ legtehetségesebb kézilabdázóinak Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A 2018-as, hazai rendezésű junior-világbajnokságot megnyerő válogatott alapembereként szintén tudása legjavát nyújtotta. Háfra amennyire fiatal, annyira szereti vállalni a felelősséget. Szintén 2018-ban a Fradinak egyetlen jó lövés kellett az ETO elleni bajnoki versenyfutásban a Vác ellen, ám Háfra ekkor hibázott, így ezüstérem lett a vége. Nem úgy, mint fél évvel később a felnőttválogatottban, amikor Németország ellen a dudaszó pillanatában szerzett győztes gólt.

Még nincs 23 éves sem, de a hírek szerint a rivális Győr máris megkörnyékezte az Origo Sport által a legtehetségesebb női kézilabdázónak tartott balátlövőt. Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes klub annak az Eduarda Amorimnak a helyére szerződhetne a legprofibb női együtteshez, akinek a neve egybeforrott az ETO legnagyobb sikereivel. A rajongók szemében is nagy értékkel bírna, hogy az egyik legfontosabb poszton magyar játékossal erősítene a sztárcsapat - uganis ez az elmúlt pár évben nem volt jellemző rájuk.

Liu Shaoang

Rövidpályás gyorskorcsolya, 22 éves, olimpiai bajnok
A fiatalabbik Liu testvér listánk egyetlen olimpiai bajnoka. Az Ádó becenévre hallgató short trackesnek – bátyjához, Shaolinhoz hasonlóan - elévülhetetlen érdemei voltak a magyar sport történetének első téli olimpiai aranyérmének megnyerésében. Aki látta a 2018-as phjongcshangi váltóversenyt, a mai napig beleborzong abba a hat és fél percbe, aminek a végén a két Liu, Knoch Viktorral és Burján Csabával kiegészülve legyőzi az egyaránt a sportág nagyhatalmának számító Kanadát, Dél-Koreát és Kínát.

Liu Shaoang azóta négy Európa-bajnoki címet nyert a 2019-es és a 2020-as kontinensviadalon. A két esemény között túlesett egy kéztörésen, és pályafutása első egyéni világkupagyőzelmén. Azt, hogy mindegy neki, melyik távon indul, tökéletesen mutatja, hogy az idei debreceni Eb-n ő lett az összetett verseny győztese, ami a short trackeseknél olyan, mint egy MVP cím.

Liu Shaoang a short-trackesek között válhat a legnagyobb sztárrá Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jászapáti Petra

Rövidpályás gyorskorcsolya, 21 éves, világkupa-futamgyőztes
December 31-én születni több, mint klassz lehet. Már csak azért is, mert így 364 napon át egy évet garantáltan le tudsz tagadni a korodból. Jászapáti Petra mégsem ezzel, hanem történelmi eredménysorával hívta fel magára figyelmet. 2014-ben, alig 16 évesen három aranyérmet nyert a felnőtt országos bajnokságon. Egy évvel később már bronzérme volt a váltó tagjaként az Európa-bajnokságról.

2016-ban, a téli ifjúsági olimpián ezüstérmes lett, majd Phjongcshangban döntőbe jutott és ott a legendás Arianna Fontanát megelőzve hatodik helyen zárt 1500 méteren. Nem volt még 20 esztendős, amikor szintén 2018-ban ő lett az első magyar női világkupagyőztes a sportág történetében. Idén nyáron a pályakerékpáros ob-n bizonyította kivételes képességeit, ahol három aranyérmet nyert.

Jászapáti Petra már a sportág nagyhatalmának számító dél-koreaiakat is szorongatja Forrás: AFP/Aris Messinis

Milák Kristóf

Úszás, 20 éves, világbajnok és világcsúcstartó
Csak úgy, mint két rövidpályás gyorskorcsolyázónkat, minden idők első és egyetlen Milák-csúcstartójaként őt is különleges élmények fűzik Dél-Koreához. Kvangdzsuban olyan könnyedén és erőlködés nélkül döntötte meg Michael Phelps érinthetetlennek hitt világrekordját 200 méteres pillangóúszásban, és lett világbajnok, amire nehéz szavakat találni.

Az a nagyszerű úszása később azt jelentette, hogy Magyarországon ő lett az év sportolója 2019-ben. Milák előtt csupán három, hozzá hasonlóan szintén úszó (Hargitay András 1975; Wladár Sándor 1981; Darnyi Tamás 1986) kapta meg 19 évesen ezt a rangos elismerést a férfiak között. A rendkívül szerény és intelligens nyilatkozatairól híres Milák számára a vb-aranyérme után a határ a csillagos ég lehet, ő azonban még nem tekint Tokiónál tovább.

Késely Ajna

Úszás, 19 éves, ifjúsági olimpiai bajnok
A szakértők szerint Egerszegi Krisztina óta nem látott akkora tehetséget a magyar úszósport, mint amilyennek az alig 164 centiméter magas, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokot mondják. A három junior Európa-bajnokságon elért 15 aranyérmét még Katie Ledecky is megirigyelné. A felnőttek között az első nagy győzelme még várat magára, de gyanítjuk, már nem kell sokat várni, hogy a 2018-as Eb-ezüstöknél is fényesebb érmekkel hívja fel magára a figyelmet.

Tavaly az ISL-ben Hosszú Katinka csapattársaként gyűjtött értékes tapasztalatokat, majd a kvangdzsui világbajnokságon a 400 méteres gyorsúszásban új országos csúcsot úszva negyedik helyen ért célba. Pechére a nála alig négy évvel idősebb Ledecky-vel kellene felvennie a versenyt a hosszabb gyorsúszó számokban. Ha ez sikerül, az a következő évek egyik legnagyobb rivalizálását hozhatná a sportágban.

Késely Ajna lehet Katie Ledecky lefnagyobb kihívója a következő években Forrás: AFP/Andy Buchanan

Szoboszlai Dominik

Labdarúgás, 20 éves, Golden Boy-jelölt
Ha valakit, akkor a Red Bull Salzburg és a magyar válogatott futballistáját senkinek nem kell bemutatni. Már 20 évesen nagyobb figyelmet generál nem csak a hazai, de a külföldi lapoknál is, mint az elmúlt időszak leghíresebb magyar játékosa, Gera Zoltán bármikor. Szoboszlai Dominik kemény és alázatos munkával nem csak a hazai közegből emelkedik ki, de tehetségére és a benne rejlő potenciálra már a legnagyobb klubok is felfigyeltek.

Szoboszlai Dominik a világ legjobb futballistái ellen sem jön zavarba Forrás: AFP/Barbara Gindl

Senki sem szeretne lemaradni egy olyan játékosról, aki a Red Bull Salzburgban 19 évesen az osztrák bajnokság legértékesebb játékosa lesz. Egy olyan játékosról, aki a korosztályos válogatottakban sorsdöntő pillanatokban szerez továbbjutást érő találatokat. Egy olyan játékosról, aki 20 éves korára az 1993 óta íródó Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb magyar játékosává válik.

Vagy egy olyan játékosról, aki kapásból lő gólt a világ legjobb kapusának úgy, hogy az megmozdulni sem tud. Szoboszlai tudatosan építi pályafutását, ezért még a 2020-21-es szezonban maradt Salzburgban. Azonban gyaníthatóan jövő nyáron már "semmi sem mentheti meg" attól, hogy valamelyik sztárcsapat ajánlatára igent mondjon.

Lucz Anna

Kajak-kenu, 21 éves, vb-bronzérmes
Liu Shaoang mellett a fiatal kajakos is egy testvérpár fiatalabb tagja. Nővére, Dóra már kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, viszont a tavalyi szegedi világbajnokságon szerzett bronzérmével neki sincs szégyenkezni valója. A Kiss Blankával egy hajóban elért harmadik helye után idén már egy olimpiai versenyszámban is megmutatta, mire képes. Az országos bajnokságon két aranyérmet nyert - az egyiket az ötkarikás programban is szereplő 200 méteres egyéni versenyszámban.

Testvéréhez, Dórához hasonlóan ifjúsági és U23-as világbajnoki aranyérmei neki is vannak, valamint a kettejük között lévő korkülönbségből fakadóan öt évvel több ideje, hogy túlszárnyalja nővére sikereit. Mivel a női kajakosok között magyarként kis túlzással nehezebb kijutni az olimpiára, mint onnan győzelemmel hazatérni, ezért előbb hazai pályán kell megvívnia a csatáit a rutinos Kozák Danutával, Csipes Tamarával, Kárász Annával, valamint a hozzá hasonlóan nagy tehetségnek tartott Gazsó Dorka Alidával.

Lucz Anna (jobbra) lehet a következő kiemelkedő női kajakos Fotó: Csudai Sándor - Origo

Valter Attila

Kerékpár, 22 éves, Tour de Hongrie-győztes
Nem kizárt, hogy a korábban emlegetett Szoboszlai és az idén mindhárom Grand Slam-tornán legalább két mérkőzést nyerő Fucsovics Mártonnal együtt a fiatal kerékpáros pályázhat a legnagyobb eséllyel a 2020-as év sportolója címre. Ha ez így lesz, akkor azt a magyar kerékpársportot Csömörről a világtérképre visszatévő tehetség nem pusztán a járvány miatti "csonka" sportévnek, hanem kiemelkedő teljesítményének is köszönheti.

Valter Attila fantasztikusan tekert az idei Giro d'Italián Forrás: Chris Auld Photography Ltd

Miután Valter 2018-ban a legrangosabb többnapos utánpótlás versenynek számító Tour de l'Aveniren megnyerte az egyik legnehezebb szakaszt, a lengyel CCC Team leigazolta őt. Tavaly még csak a klub második csapatában tekerhetett, de a Tour de Hongrie-n egy harmadik hellyel bizonyított, aminek (is) köszönhetően idén már a World Tour mezőnyben tekerhetett. A Tour de Hongrie-t szenzációs, Kékesen végrehajtott támadásával megnyerte, majd Bodrogi László után ő lett a második magyar, aki egy rangos háromhetesen rajthoz állhatott.

A 22 éves versenyző a Giro d'Italián jócskán túlszárnyalt minden várakozást: minden idők legjobb magyar teljesítményét nyújtva összetettben a 27. helyen zárt összetettben, és az egyik legnehezebb hegyi szakaszon a kilencedik lett, megelőzve a sportág ikonjának számító Vincenzo Nibalit. Ezt az eredménysort látva nem meglepő, hogy az anyagi gondok miatt megszűnő klubjából szinte elsőként talált magának új csapatot. A francia FDJ a mezőny egyik legrégebbi együttese, ahol Valter a következő két évben egészen biztosan megkapja a lehetőséget a fejlődésre.

Vas Kata Blanka

Kerékpár, 19 éves, U23-as vb-ezüstérmes
A fellendülőben lévő magyar kerékpársport Valter mellett még jó néhány fiatal, nagy reményű bringást a magáénak tudhat. Ilyen a magyar bajnok, U23-as vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bronzérmes Vas Kata Blanka is, aki az országút mellett cyclo-cross, és hegyikerékpár szakágakban sem tartozik az átlagosak közé.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Blanka Kata Vas (@blanka_vas) által megosztott bejegyzés,

Vigvári Vendel

Vízilabda, 19 éves, Magyar Kupa-győztes
Benedek Tibor talán legnagyobb és egyik utolsó felfedezettje volt az UVSE-ben a fiatal játékos, akit képességei alapján sokan Varga Dánielhez hasonlítanak. Az OB I-ben 17 évesen és 96 naposan bemutatkozó Vigvári még nagykorúvá válása előtt megszerezte első góljait is a világ legerősebb bajnokságában. A 2018-19-es szezonban Benedek Tibor kezei alatt alapemberré nőtte ki magát, és vált az újpestiek egyik legeredményesebb játékosává.

Az idén júniusban betegség miatt életét veszítő legenda minden tudását átadta a fiatal Vigvárinak, aki ezért a mai napig nagyon hálás. Nem véletlen, hogy alig 18 évesen, idén nyáron a legutóbbi BL győztese, az FTC-Telekom szerződtette őt, ahol továbbra is a legnagyobbaktól tanulhat. Első trófeája a Magyar-kupa megnyerésével már meg is van neki. Eddigi kilenc szezonbeli bajnokiján elért 27 góljánál csak négyen lőttek többet, köztük öccse, a még(!) az UVSE-ben játszó, alig 17 éves Vince.

Vigvári Vendel a magyar vízilabda kiemelkedő játékosa lehet Forrás: www.yennivarga.com/Varga Jennifer, UVSE Facebook

Amit fontos leszögezni egy ilyen listát követően: nem reális, hogy a következő tíz évben minden egyes világesemény után a magyar himnuszt játsszák majd. Ugyanakkor okkal bizakodhatunk abban, hogy ezek a fiatal sportolók nagyon sok emlékezetes pillanattal fogják megörvendeztetni a magyar szurkolókat.