Vágólapra másolva!
Az osztrák labdarúgó-bajnokságban szereplő Red Bull Salzburg a hivatalos honlapján tudatta, hogy hétfőn este elvégezték a harmadik PCR-tesztet is a csapat játékosain, amiből kiderült, hogy a magyar válogatott Szoboszlai Dominik, és a csapat többi tagja sem fertőződött meg a koronavírussal, így a 20 éves középpályás csatlakozhat a magyar válogatotthoz, és pályára léphet a csütörtökön sorra kerülő Izland elleni Eb-pótselejtezőn.

A salzburgi csapat a hivatalos honlapján tudatta, hogy hétfőn este a csapat összes játékosán végrehajtották a harmadik PCR- tesztet, ami mindenkinél negatív eredményt hozott,

így minden játékosuk csatlakozhat hazája válogatottjához, amint a helyi egészségügyi hatóságok feloldják a korlátozásokat.

Szoboszlai Dominik a magyar válogatott legjobb játékosa Fotó: Koncz Márton - Origo

Az osztrák csapat hétfőn délelőtt jelentette be, hogy a legfrissebb koronavírustesztek után hat játékosánál is pozitív lett az eredmény, így az egész csapat karanténba került.

A Salzburg focistáit pénteken tesztelték le először a Rapid Wien elleni bajnoki előtt. Akkor az eredmények alapján az összes játékos tesztje negatív lett. Ugyanakkor elvégeztek egy második kört a külföldi labdarúgóknál, amely után hat eredmény is pozitív lett, de ez csak vasárnap este derült ki.

Ezt követően futballisták – akik nem mutattak tünetet – önkéntes karanténba vonultak, a keret többi labdarúgója pedig megkezdte a csapatkarantént az előírásoknak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy csak a lakásuk, az edzőpálya és a mérkőzések helyszíne között utazhatnak.

Ebből adódóan az összes nemzetközi válogatott mérkőzésre szóló meghívást elutasították, amely a Salzburg-játékosokat szólította volna saját hazájuk nemzeti tizenegyébe.

A klub az ausztriai szabályozásokat figyelembe véve az összes válogatott labdarúgójának megtiltotta, hogy elhagyja a csapatot és a saját nemzeti tizenegyéhez csatlakozzon. Emiatt úgy tűnt, hogy a magyar válogatott egyik legjobbja, Szoboszlai Dominik sem csatlakozhat Marco Rossi csapatához, hogy csütörtökön a sorsdöntő, Izland elleni Európa-bajnoki selejtezőn pályára léphessen.

Tekintettel arra, hogy a fentebb említett két tesztelés teljesen más eredményeket hozott, hétfőn este elvégeztek egy harmadik, PCR-tesztet is a csapatnál.

Ennek eredményéből pedig kiderült, hogy a 10-szeres válogatott Szoboszlai Dominik nem fertőződött meg a koronavírussal, így hazatérhet a magyar válogatott edzőtáborába, ha a szigorú osztrák szabályok is megengedik.

A 20 éves középpályás egy hónappal ezelőtt nem léphetett pályára a magyar válogatott Bulgária elleni Eb-pótselejtezőjén, mert a Red Bull Salzburg három játékosa megfertőződött a koronavírussal, ezért a keret minden tagja karanténba került.

Szoboszlai a magyar csapat legkreatívabb játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szófia meccset a Szoboszlai helyére beugró Kalmár Zsolt vezérletével 3-1-re megnyerte a magyar válogatott, azonban Marco Rossi és Szoboszlai Dominik is hangsúlyozta, hogy nem szeretnének még egyszer ilyen helyzetbe kerülni.

– nyilatkozta korábban a szövetségi kapitány, aki egyedül Kleinheisler László játékára nem számíthat, ugyanis a horvát NK Osijek középpályása is karanténba került.

Stephan Reiter, a Red Bull Salzburg kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta, hogy amint lehet, szeretnék kideríteni, hogy a rövid időn belül ugyanabban a laborban elvégzett tesztek miért mutathattak különböző eredményeket.

Az ilyen bakik ugyanis a csapat teljesítményére is kihathatnak, ezért szeretnének megbizonyosodni a tesztek hatékonyságáról.