Hat aranyérmet várnak a magyar emberek Tokióban a sportolóinktól

Five-ring emblem for Tokyo 2020 Olympics Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga Momentum feeling utilize build stren
Megérkezett Tokióba az olimpiai ötkarika
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a magyar lakosság hat aranyérmet vár a sportolóktól a tokiói olimpián. A legtöbben, ötből négyen az úszástól várnak érmeket, de a válaszadók kétharmada a szintén hagyományosan jól szereplő kajak-kenu csapattól is legalább dobogós helyezésekre számít - ismertette országosan reprezentatív kutatásának eredményeit szerdán az Opinio piackutató applikáció.

Eszerint mindössze a megkérdezettek négy százaléka olyan borúlátó, hogy egyetlen aranyéremre sem számít Tokióban. A rendezés biztonságával kapcsolatban megosztott a közvélemény, de a többség szerint az előírások betartása mellett alacsony kockázattal lebonyolítható a világesemény.

A felmérés szerint a 16-59 közötti korosztály közel kilencven százaléka hallott arról, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az ötkarikás játékok. A nőknek a 83 százaléka emlékezett a tokiói halasztásra, a férfiaknál 94 százalék volt az arány.

Csupán a megkérdezettek négy százaléka nem számít egyetlen magyar aranyéremre sem Tokióban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Shohei Izumi

A vizsgált korosztályban átlagosan hat aranyéremre számítanak a magyar küldöttségtől, de 12 százalék akár 12-nél több magyar aranyat is el tud képzelni. A legpesszimistábbak 4 százaléknyian vannak, ők egyetlen aranyat sem jósolnak. A megkérdezettek 34 százaléka hat és tíz közé tette a második és harmadik helyek számát, de nem sokkal voltak kevesebben, akik 11-15 ezüst és bronzéremre tippeltek.

Ami a sportági megoszlást illeti, a válaszadók négyötöde az úszóktól vár érmeket, a képzeletbeli dobogó második fokán a kajak-kenusok állnak. Harmadik sportágként, 60 százalékkal a vízilabda áll. A víváshoz 43 százalék fűz érmes reményeket, a kézilabda pedig a válaszadók közel egyharmada szerint esélyes az éremszerzésre.

Az elemzők kíváncsiak voltak arra is, a magyar közvélemény mennyire tartja biztonságosnak az olimpia megrendezését. A válaszadók mindössze 7 százaléka gondolja minden szempontból kockázatmentesnek a seregszemle lebonyolítását, míg több mint egyharmaduk (41%) nagyon kockázatosnak véli a jelenlegi helyzetben egy ekkora rendezvény megtartását. A legtöbben, a 16-59-év közötti korosztály fele (52%) úgy látja, ha minden előírást szigorúan betartatnak a rendezők, az olimpia biztonságosan lebonyolítható.

A megkérdezetteknek csak 18 százaléka tervezi rendszeresen követni az eseményeket, de a férfiak közel fele (42%) és a nők több mint harmada (35%) legalább alkalmanként nézné majd a sportközvetítéseket. A válaszadók átlagosan egyharmada nem tervezi, hogy követné az olimpiát, míg 6 százalék csak a kedvenc sportágaiban fogja figyelni a fejleményeket.

Az olimpiát a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.