Rejtélyes fordulat: Messi elmegy a Barcelonából

Lionel Messi Barcelona
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts during the UEFA Champions League quarter-final football match between Barcelona and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon on August 14, 2020. (Photo by Manu Fernandez / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A hatszoros aranylabdás argentin Lionel Messi nem marad az FC Barcelona labdarúgója - számolt be róla a katalán klub honlapja csütörtökön. A támadó 2000 óta játszott a barcelonai együttesben, 2004 óta volt a felnőtt keret tagja, de június végén lejárt a szerződése. A hír azért is meglepő, mert a csapat és a játékos megállapodtak és valójában azért találkoztak csütörtökön, hogy aláírják az új szerződést. Végül mégis a távozást jelentették be. Joan Laporta, a Barcelona elnöke péntek délelőtt 11 órára hívott össze sajtótájékoztatót, ott ismerteti az okokat. A Mundo Deportivo szerint a döntés váratlanul érte Messit, aki nehéz helyzetbe került. Azok a csapatok ugyanis, amelyek szóba jöhetnek, az utóbbi időben "bevásároltak", sokat költöttek, a Manchester City például éppen csütörtökön adott 100 millió fontot Jack Grealishért.

A Barcelona közleménye szerint hiába állapodtak meg mindenben, hiába szerette volna mindkét fél aláírni a szerződést, a spanyol bajnokság pénzügyi szabályai és a Barcelona gazdasági helyzete miatt ezt nem tudták megtenni, írják közleményükben.

Messi szerződése 2021. július 1-jén járt le Barcelonában, és nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy a feleknek sikerül megegyezniük a hosszabbításról. Messi még évi 120 millió eurós fizetésének csökkentésébe is belement, ezek szerint azonban a Barca gigantikus, közel egymillárd euróra rúgó adóssága miatt a liga mégsem engedélyezte az új szerződés megkötését.

A top ligák közül a spanyolban vannak a legszigorúbb pénzügyi szabályok

, úgy tűnt azonban, hogy ezt mégis sikerült áthidalni. Egyelőre ellentmondásos hírek vannak arról, mi történt végül. Egyes verziók szerint a Barcelona vezetői azt nézték el, hogy Messi - mivel július elsején lejárt a szerződése - már nem a Barcelona focistája, így új igazolásnak számítana, ami még szigorúbb feltételekkel jár. Más elmélet szerint egyszerűen nem fért be Messi fizetése a szigorú "fizetési plafon" alá, mert hiába akartak több játékost eladni, ők nem akartak elmenni és lemondani a magas fizetésükről.

Messi további sorsa egyelőre nem tisztázott, de az elég árulkodó, hogy csütörtökön Neymarral és a Paris Saint-Germain többi sztárjával (Angel Di María, Marco Verratti) pózolt az argentin.

Csakhogy a PSG is veszteségeket halmozott fel az elmúlt évben, épp most igazolta le Sergio Ramost, hosszabbítani akar Mbappéval. Ehhez jön, hogy Franciaországban kiemelkedően magasak az adók: 30 millió euró nettó fizetés 70 millió euróba kerülne a csapatnak. Emiatt a madridi Marca a Manchester City-t tartja valószínűnek - ők azonban éppen csütörtökön adtak 100 millió fontot Jack Grealishért (igaz azonban az is, hogy az UEFA pénzügyi szabályai szerint más kategóriába esnek az átigazolási díjak és a fizetés, Messi pedig ingyen van, hiszen lejárt a szerződése).

A Barcelona Facebook-oldalánn még Pep Guardiola, a klub és Messi korábbi, a Manchester City jelenlegi edzője is reagált hírre, ahogy Messi jelenlegi csapattársa, a világbajnok francia csatár, Ousmane Dembélé is.

Mindkét fél mélységesen sajnálja a történteket, az FC Barcelona pedig teljes szívvel háláját fejezi ki Messinek, aki hozzájárult a csapat felemelkedéséhez - zárul a bejelentés.

A 34 éves csatár 2004 óta 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett a katalánok színeiben. A Bajnokok Ligáját négyszer, a klubvilágbajnokságot és az európai Szuperkupát három-három alkalommal, a bajnokságot tízszer, a Király Kupát és a spanyol Szuperkupát egyaránt hétszer nyerte meg, a klub történetének szinte valamennyi rekordját ő tartja.