Aranyat érnek az állami milliárdok

2021.08.17. 09:48

Több területen megtérül a pénz, amelyet az Orbán-kormány a sport támogatására biztosít - írta a keddi Magyar Nemzet.

A napilap cikkében emlékeztet rá, hogy a 2010 előtti időszakhoz képest sokszorosára nőtt a sport állami finanszírozása. Ez indokolt volt, mert a rendszerváltás után teljesen magára maradt ez a terület - írták, megjegyezve, hogy a sportolók kimagasló olimpiai teljesítménye egy ideig elfedte a valóságot, amellyel végül a pekingi játékok eredménye szembesítette az országot.

A Magyar Nemzetnek Szabados Gábor sportközgazdász jelezte: az összes éremszám, az összes pontszám mutatja meg érdemben egy szereplés sikerességét. Szintén kifejező, hogy hány sportágban érnek el eredményeket egy olimpián a versenyzők: ha ez számos, akkor az azt mutatja, hogy a helyzet kedvező. A tokiói szereplésen látszik, hogy széles és sokszínű a magyar sportélet - áll a cikkben.

Az eredményeket azért tudja befolyásolni az állami támogatás mértéke, mert nem mindegy, hogy milyen infrastrukturális körülmények között készülnek a sportolók - tette hozzá. Így az sem mindegy, hogy az edzőknek kell-e másodállást vállalniuk, a legjobb mestereket itthon tudják-e tartani, milyen lehetőségek vannak az edzőtáborozásra, hogyan juthatnak el a versenyekre a sportolók, kell-e szponzorok után futkosni - magyarázta a szakértő.

Az olimpiai aranyérem minden sportoló álmaForrás: AFP/Tauseef Mustafa

Szabados Gábor hangsúlyozta, hogy a sikeres olimpiai szereplés kiválóan népszerűsíti az egészséges életmódot, több fiatalt terel a sportolás felé. Ennek gazdasági haszna is van, mert a mozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ezzel csökken a teher az ellátórendszeren.Az olimpiai sikerek erősítik a nemzet összetartozását, és kiváló alkalmak az országimázs építésére. Ez igaz az olyan nemzetközi sporteseményekre is, amelyeknek már Magyarország is helyet tud adni - fogalmazott. Gondoljunk csak a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire! Ennek szintén van gazdasági haszna, mert azonkívül, hogy forgalmat generálnak a turizmusnak és a vendéglátásnak, befolyásolják a befektetők döntését is, amikor kiválasztanak egy országot a beruházásaikhoz - tette hozzá a sportközgazdász a Magyar Nemzetben.

Ajánlataink