Vágólapra másolva!
A hetedik helyen rangsorolt olasz Matteo Berrettini lesz a hatodik helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal ellenfele az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében, miután kedden óriási csatában, öt játszmában legyőzte a 17. helyen rangsorolt francia Gaël Monfilst.

A negyedöntő első szettjét Berrettini magabiztosan hozta, majd úgy duplázta meg előnyét, hogy Monfils teljesítménye feljavult. A francia a folytatásban a játék minden elemében képes volt tovább fejlődni, ellentétben a koncentrációját elveszítő, sokat hibázó olasszal. Ennek eredményeként döntő szettre került sor, amelyben viszont Berrettini ismét a korábbi játékát tudta nyújtani. Azonnal brékelőnyhöz jutott, majd lendületét tartva 4:0-ra meglépett, és végül harmadik meccslabdáját értékesítve lezárta a 3 óra 52 perces találkozót.

Matteo Berrettini óriási csatában győzte le Gael Monfilst Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Recep Sakar

A 25 éves Berrettini harmadszor jutott négy közé Grand Slam-tornán, az Australian Openen először.

Az olasz játékos a 20-szoros GS-győztes - ezzel Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel holtversenyben csúcstartó -, Melbourne-ben egyszer, 2009-ben diadalmaskodó Nadallal egyszer találkozott, a 2019-es US Open elődöntőjében három szettben kikapott tőle. A spanyol klasszis megnyerte azt a tornát.

Eredmények, negyedöntő:
férfiak:
Berrettini (olasz, 7.)-Monfils (francia, 17.) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
Nadal (spanyol, 6.)-Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

nők:
Barty (ausztrál, 1.)-Pegula (amerikai, 21.) 6:2, 6:0
Keys (amerikai)-Krejcikova (cseh, 4.) 6:3, 6:2