Elkezdődött az olimpiai láng nélküli téli olimpia

Madárfészek Peking téli olimpia
The rehearsal for the opening ceremony of the Winter Olympics is held at the National Stadium (Bird's Nest) in Beijing, China on January 27, 2022, one week before the starting. The searchlights extend in the night sky, and the Beijing National Stadium is lit up. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Február 4. a kínai naptárban a tavasz kezdetének a napja. Ezen a napon rendezték meg a XXIV. téli olimpiai játékok megnyitóünnepségét. A látványos ceremóniát követően a magyar csapat zászlóját két síelőnk, Tóth Zita és Kékesi Márton vitte.

Peking az első olyan város, amelyik nyári olimpia után téli ötkarikás játékoknak is otthont adhat. 14 évvel azután, hogy a magyar csapat 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzéremmel zárt a kínai fővárosban, ismét a közel másfél milliárd fős népességű országon a főszerep, hogy két és fél hétre elvarázsolja a sportrajongókat.

A Madárfészek és a Vizeskocka két ikonikus helyszíne volt már a nyári játékoknak is, és a mostani rendezvényen sem maradnak kihasználatlanul. Előbbinek rögtön annak a nyitóünnepségnek helyszíneként nagy szerepe volt, amelynek a rendezője is ugyanaz volt, mint a másfél évtizeddel előtti grandiózus eseménynek.

Még így 14 év után is eláll a szavunk a Madárfészek nyújtotta látványtól Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Csang Ji-mu most egy kicsit emberközelibb ünnepélyt ígért, mint amikor legutóbb kb. 12 000 ember dobolt egyszerre, félelmetes felvételeket bemutatva. Az ötkarika kirajzolódása után nem kellett sokat várni a sportolók bevonulására. Elsőként hagyományosan Görögország, mint az ókori olimpiák atyja vonult be, majd szépen sorban jöttek az egyes nemzetek képviselői.

A magyar delegáció a 34. volt a sorban, amelyik megmutathatta magát a világnak. A piros-fehér-zöld zászlót Tóth Zita és Kékesi Márton révén két alpesi síelőnk vitte. Az olimpián részt vevő 14 sportolónk közül csak ők ketten tudtak ott lenni a nyitóünnepségen.

Szőllős Noa jóvoltából Izraelnek szintén magyar származású zászlóvivője volt. A fiatal sportolót szintén alpesi síben láthatunk majd a következő két hétben.

Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők vitték a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Szemben a következő két hét bármelyik versenyével, a nyitóünnepségen nézők is ülhettek a lelátón. Ő nekik rendkívül szigorú szabályoknak kellett, hogy megfeleljenek. 21 napnyi karantén és folyamatos tesztelés után több mint egyszerű jutalom ez a számukra, hogy ott lehettek a Madárfészekben.

Miután 91., utolsó nemzetként a házigazda Kína is bevonult, többek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is beszédet mondott. A sportvezető kifejtette, hogy ez az olimpia egy új korszakot nyit a világ téli sportjában. Elég arra gondolni, hogy Kínában közel 300 millió ember kezdett el valamilyen havas vagy jeges sportot űzni az ország kb. 2000 pályájának valamelyikén.

Thomas Bach beszédet mond az olimpiai ötkarika alatt a Madárfészekben Forrás: AFP/Jewel Samad

Bach megköszönte az önkéntesek munkáját is, akiknek a tevékenysége nélkül egy ekkora esemény megrendezése lehetetlen volna. Továbbá kiemelte, hogy ennél biztonságosabban senki nem tudná lebonyolítani ezt az olimpiát ezekben a pandémia sújtotta időkben, mint amilyeneket napjainkban élünk.

"Eljött a pillanat, amire a sportolók annyira vártak, és amikor az álmaik beteljesülhetnek. Az olimpiai eszme célja a békés versengés jegyében összehozni egymást, mindig hidakat emelni, a sokszínűség jegyében egyesíteni az emberiséget" - mondta a NOB 2013-ban hivatalban lévő elnök, aki maga is olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Klasszikus olimpiai láng nélküli téli olimpia lesz a mostani Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A XXIV. téli olimpiai játékokat a Kínai Népköztársaság vezetője, Hszi Csin-ping nyitotta meg, majd egy egészen elképesztő tűzijáték közepette hivatalosan is elkezdődött a sportok ünnepe. Az olimpiai zászlót hat ikonikus kínai téli sportoló hozta be a stadionba.

Az olimpiai eskütételt követően az olimpiai fáklya is megérkezett a Madárfészekbe, amit két fiatal sportoló egy hatalmas, a részt vevő országok névtáblájából álló hópihébe helyezett bele. A fenntarthatóság jegyében nem lesz hatalmas olimpiai láng, így ez a fáklya fog február 20-ig égni.