Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A fehér mezesek nem tudták megfogni a tampaiakat Fotó: EPA

Az Egyesült Államok amerikaifutball-döntőjére, az ország legnagyobb sporteseményére rendkívüli biztonsági készültség mellett került sor. A találkozó napján négyezer helyi rendőr és szövetségi ügynök teljesített szolgálatot a mexikói határon lévő városban. A 67 603 néző egyenkénti motozás után jutott be az arénába, amit előzőleg többször átvizsgáltak. Az autóval érkezők a stadiontól mérföldekre parkolhattak le, s onnan buszokkal közelíthették meg a finálé helyszínét.

A Tampa Bay története során először mérkőzhetett a Super Bowlért, s ha már így alakult, haza is vitte a kupát, miután 48-21-re legyőzte az esélyesebbnek kikiáltott Oakland Raiders csapatát. A Kalózok trénere, Jon Gruden (aki egyébként februárban érkezett a gárdához, éppen az Oaklandtől) ily módon új NFL-rekordot is felállított, 39 évével ő a legfiatalabb főedző, aki együttesét Super Bowl-diadalra vezette.

"Szeretnék köszönetet mondani Jonnak" - mondta mámorosan a Tampa Bay klubigazgatója, Malcom Glazer az ünneplés után. "A mennyből jött s oda is vezetett bennünket."

Az Oakland ötödik alkalommal játszott NFL-döntőt, s második vereségét szenvedte el. Korábban az 1977-es, '81-es és '84-es esztendőben taroltak.

[origo]