Vágólapra másolva!
Patrick Roy, minden idők egyik legnagyszerűbb hokikapusa kedden, a denveri Pepsi Centerben tartott sajtóértekezleten jelentette be visszavonulását. A Colorado Avalanche 37 éves jégkorongozója 18 NHL-idény után fejezi be sportpályafutását, tarsolyában négy Stanly-kupagyőzelemmel és három Conn Smythe-trófeával.

Roy az NHL történetének legeredményesebb kapusa 551 megnyert meccsel és 1029 lejátszott mérkőzéssel. Ugyancsak ő rendelkezik a legtöbb playoff-győzelemmel, playoff-shutouttal (kapott gól nélküli találkozóval) és playoff-meccsel.

Roy még most, 37 évesen is az NHL egyik legjobb kapusa, de csípőízületi gyulladása miatt az utóbbi néhány évben sokat szenvedett. Visszavonulását egészségi állapotán kívül azzal indokolta, hogy több időt akar szentelni Jonathan fiának, aki Quebecben ősszel kezdi hokikapusi pályafutását.

"Szomorú pillanata ez az egyetemes hokinak. Patrick óriási kapus, valószínűleg a legnagyobb, aki valaha védett" - kommentálta példaképe visszavonulását Jean-Sebastien Giguere, az Anaheim csodakapusa, a playoff eddigi hőse.

Roy két Stanley-kupát nyert a Montreal Canadiensszel és ugyanannyit a Coloradóval. Háromszor nyerte el a rájátszás legjobbjának járó Conn Smythe-trófeát.

Mielőtt Roy 1985-ben berobbant az NHL-be, a kapusok álltak a kapuban. Ő azonban bevezette a pillangó-technikát, ami nagyjából azt jelenti, hogy a kapus térdre esik, és csapkod a végtagjaival, hátha elakad benne a pakk. Roy tökélyre fejlesztette ezt a rendhagyó stílust, amivel először Glenn Hall és Tony Esposito kísérletezett a hatvanas és a hetvenes években.

Ch. Gáll András