Vágólapra másolva!
A New Jersey Devils gólgazdag mérkőzésen nyert a vendég Anaheim Mighty Ducks ellen az NHL-döntő ötödik mérkőzésén, és így már csak egyetlen győzelem választja el a végső sikertől.

Szenzációs játékot hozott a mérkőzés. A két, alapvetően védekező stílusú csapat most a támadásra fektette a hangsúlyt, így rengeteg alkalommal forogtak veszélyben a kapuk. Az első gólra csupán 42 másodpercet kellett várni: Adam Oates elhozott egy korongbedobást, és a cseh Petr Sykora - aki 2000-ben még a New Jerseyvel nyert Stanley Kupát - kapásból lőtt Martin Brodeur hálójába.

A hazaiak gyorsan fordítottak. Előbb a fináléban először bizonyítási lehetőséghez jutó Turner Stevenson középreadását értékesítette Pascal Rheaume, majd emberelőnyben a cseh Patrik Elias Brian Rafalski szép passzát csúsztatta Jean-Sebastien Giguere kapujába.

Az Anaheim is ritmust váltott. A 13. percben Sykora hozta kihagyhatatlan helyzetbe Steve Rucchint, aki a mérkőzés előtt tudta meg, hogy jelölték a sportág iránti alázatért kapható Bill Masterson-trófeára.

A második játékrészben szerencsés találattal szerzett újra vezetést a Devils: Brian Gionta alapvonal mögüli centerezése felpattant a levegőbe, és a menteni igyekvő Mike LeClerc úgy ért hozzá a koronghoz, hogy az saját kapujában kötött ki. A vendégek hamarosan egyenlítettek: Rob Niedermayer - akinek bátyja éppen a riválist erősíti - Samuel Pahlssonnak passzolt, a svéd csatár pedig kapásból lőtt a bal alsó sarokba. Két és fél perc múlva megint változott az eredmény: Gionta lövése kijött Giguere-ről, és a kapu elé korcsolyázó Jay Pandolfo lábáról a korong a kapuba került.

A záró harmad elején Jamie Langenbrunner tovább növelte az előnyt. Aztán felzárkózhatott volna a Mighty Ducks, de az All Star-hátvéd, a lett Sandis Ozolinsh nagy helyzetben hibázott, és az ellentámadásnál minden eldőlt: Gionta estében Langenbrunner elé passzolt, és a támadó újból eredményes volt. Ez volt a playoffban a 11. gólja és a 18. pontja, mindkét mutatóban immár egyedül áll az élen.

A vendégek a rájátszásban először kaptak ki tíz győzelem után, amikor ők szerezték meg a mérkőzés első gólját, míg a New Jersey otthon 12. találkozójából a 11-et nyerte meg. A fináléban eddig mindig a hazai csapatok diadalmaskodtak.

A következő mérkőzésre magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor Anaheimben.

eredmény, Stanley Kupa-döntő, 5. mérkőzés:
New Jersey Devils - Anaheim Mighty Ducks 6-3 (2-2, 2-1, 2-0)
gól:
Rheaume (4.), Elias (8.-emberelőny), Gionta (24.), Pandolfo (30.), Langenbrunner (46., 53.), illetve Sykora (1.), Rucchin (13.), Pahlsson (27.)
az állás: 3-2 a Devils javára.