Vágólapra másolva!
Kenyon Martin és a Nets nem tudnak megegyezni, így elképzelhető, hogy a legutóbbi nagydöntőben sztárstátust elérő fiatal csatár Portlandbe költözik, ahonnan Rasheed Wallace jön a másik óceán partjára.

A Portland Trail Blazers vezetői komolyan gondolkodnak arról, hogy Rasheed Wallace-t és Ruben Pattersont átadják a New Jersey Netsnek Dikembe Mutombóért és Kenyon Martinért, adta hírül az Oregonian nevű amerikai újság, amelynek Maurice Cheeks, a Blazers edzője azt nyilatkozta: "Már folytattunk megbeszéléseket, de üzletről még korai lenne beszélni."

A portlandiek óvatoskodására indokul szolgálhat Mutombo idei 17,9 millió dolláros fizetés (ami jövőre már 19,7 millió lesz), amit a Blazers általános menedzsere, John Nash bizonyára nem szívesen fizetne ki az öregedő centernek. Igen ám, de Wallace is 17 milliót fog keresni a most induló szezonban (aztán lejár a szerződése), és ő még ráadásul a világon legtöbbet kiállított játékos.

Martin ugyanakkor a 2000-es "osztály" legtehetségesebb tagja, s minthogy ennek ő is tudatában van, jövőre lejáró szerződése helyett egy olyan kontraktust szeretne, amelyik hat év alatt 87 milliót fizet neki. A Nets 66-ot ajánlott neki, ezt Martin - aki 2003/04-ben 5,1 milliót fog keresni. "Kenyon szereti New Jerseyt, a Nets drukkereit, a csapattársait és a szakmai stábot is" - mondta a 2000-es draftelső ügynöke. "Ugyanakkor úgy érzi, sokat tett a Nets sikereiért, és szeretné biztonságban tudni a jövőjét." A Nets az NBA szabályainak megfelelően október 31-ig ajánlhat Martinnak hosszabbítást a mostani szerződéséhez, ha ez nem történik meg, szabadügynökké válik jövő nyáron.

A portlandiek már a múlt héten közzétettek egy nyilatkozatot, pontokba szedve, milyen magatartáskódexet kívánnak a csapatukkal elfogadtatni - a Blazers ugyanis a legbalhésabb társaság az NBA-ben, ahol a játékosok összeverekednek az öltözőben, randalíroznak és üvöltöznek a pályán, részegen vagy kábítószer hatása alatt vezetnek autót stb. A mozgatórugóját a rebellis cselekedeteknek sokan Wallace-ban látják, aki a 2000/01-es szezonban rekordot állított fel 41 technikai büntetésével és akit 11 meccstől tiltottak el különböző fegyelmi vétségek miatt az elmúlt három évben.

Nash volt az, aki még a Nets vezetőjeként draftolta Martint 2000-ben, és Wallace-hoz hasonlóan az ifjú csatár is sokszor volt kiállítva, elsősorban szándékos faultok miatt. Igen ám, de 16,7 pontot és 8,3 lepattanót tud meccsenként, veterán kollégája, Deke Mutombo pedig rekorder a tekintetben, hogy négyszer volt az év védőjátékosa.