Vágólapra másolva!
Elmúlt a bizonytalanság, az indianapolisi kosárikon végre aláírta új szerződését a csapattal, amelyben egész karrierje során pattogtatott. Reggie Miller az Indiana Pacers játékosa marad a pályafutása végéig.

Reggie Miller nem csatlakozott azokhoz a veteránokhoz, aki csapatcserével remélnek hozzájutni egy régóta áhított (és megérdemelt) bajnoki címhez. "Nem akartam olyan lenni, mint az öregfiúk egyike-másika, aki átugrik egy gyorsabb lóra, hogy a pálya végén egy gyűrűt találjon" - mondta Miller, miután szerdán aláírta azt a szerződést, amit az Indiana Pacers már régóta tologatott az orra alá. Az indianapolisi franchise történetének legjobb dobója eldöntötte hát, hogy onnan megy nyugdíjba, ahol NBA-karrierjer kezdődött. "nem tudom elképzelni, hogy e szerződés lejárta után kosárlabdázzam" - mondta Miller a kétéves szerződés aláírásakor.

Mivel vasárnap lesz 38 éves, ez azt jelenti, hogy negyvenévesen abbahagyja. Hogy mennyit fog keresni, azt nem lehet tudni, mert nem árulták el a Pacersnél, de biztosan kevesebbet, mint az előző szezonban, amikor 12 milliót vágott zsebre, és ennyit az Indiana fizetésekre fordítható pénzkerete már nem bírja el (idén majdnem 44 millió dollárt engedélyezett a csapatoknak az NBA - a minimum 32,88 M). Aztán Miller az alőző szezonra nem is lehet olyan büszke: pályafutása legrosszabb playoffjában 9,2 pontot kapirgált össze átlagban, 28%-os mezőnymunkával.

A sérült bokáját, amelyik végig hátráltatta, május 19-én megműtötték, és teljesen gyógyultan várja a szezonkezdést. Az NBA történetének legtöbb hármasát jegyző ponthátvéd a tavalyi világbajnokság előtt, egy edzőmeccsen sérült meg, és a pontátlaga, amely karrierje során 18,9-es, idén csak 12,6 volt. Azért még mindig jobb vagyok, mint a liga nagyja" - mondta Miller. "És most sokkal jobban vagyok, mint tavaly. Sokkal erősebb vagyok, és ha visszakapom a lábam, a jól ismert Reggie visszatér."

A Pacers igazgatója, Donnie Walsh szerint Miller Indiana városa, a szurkolók és a franchise mellett is elkötelezte magát, pedig jópár csapata csábította a szabadügynöki státusba került veteránt. "Tudom, hogy keresték" - mondta Walsh. "Mehetett volna New Jerseybe, de talán még a Lakershez is." De Miller maradt. "Úgy jöttem ide, mint egy zöldfülű, soványabban, mint most" - nyilatkozta némi öniróniával a 201 centisen csak 88 kilós hátvéd. "Indiana elfogadott, és én hálás vagyok a szurkolóknak. Ők láttak felnőni, és én eldöntöttem, hogy egész karrieremet nekik szentelem." A Pacers vezetőedzője, Isiah Thomas, aki szintén egy csapatnál, a Detroit Pistonsnál töltötte pályája egészét, azt mondta, nem készítenek terveket Miller hátralévő idejére. "Reggie addig játszik, ameddig csak akar, és pont addig is fog" mondta.

Miller kilenc kategóriában áll íz élen a Pacers rekordlistáján, s ebből a legfontosabb, a 23 505 pont verhetetlen: a második Rik Smits 12 871-et dobott. A triplakirálynak van olimpiai aranya (1996) és világbajnoki címe (1994), de NBA-bajnok még sosem volt (a Pacers egyetlen egyszer játszott nagydöntőt, vele a soraiban, de a Lakers 2000-ben hat meccsen legyőzte őket). Nagy a valószínűsége, hogy már nem is lesz.