Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kosárlabda-válogatottja negyven ponttal verte meg az északi szomszédot, de Allen Iverson 28 pontja mellett ehhez az is kellett, hogy Kanada legjobbja, Steve Nash egy negyed után ne térjen vissza a parkettre.

A Puerto Ricó-i olimpiai selejtezőtorna második körének nyitófordulójában Kanada nem akkor adta fel a meccset az USA válogatottja ellen, amikor vesztésre állt - még jócskán vezettek, amikor bedobták a törülközőt. Steve Nash vezetésével ugyanis lejátszották az amerikaiakat az első negyedben, majd Jay Triano leültette a kispadra a Dallas Mavericks világklasszis irányítóját, és soha többé nem hozta vissza. 111-71 lett a vége, oda.

Nash öt gólpasszt osztott ki az első negyedben (közte néhány kínait), és Kanada 28-21-re vezetett a szakasz zárásakor. A szövkap viszont - a meccset abszolúte nyerhetetlennek ítélve meg - levette Nash-t, és onnantól vége volt. Sportszerűnek nem mondható húzás, az biztos. "Aki azt hiszi, ez a meccs fontos volt nekünk, nyugodtan kritizáljon. De mi nem azért jöttünk, hogy megnyerjük ezt a meccset. Azért jöttünk, hogy kiharcoljuk az olimpiai részvételt" - mondta Triano, aki majd nyilván Athénban sem akar nyerni, csak ott lenni, mert az a fontos. Meg a görög napsütés.

A hátizomhúzódása miatt a házi gólkirály Tracy McGrady nélkül játszó Dream Team ez után egyszerűen elmosta Kanadát: 30-11-re nyerte a második negyedet, 60-32-re a második félidőt. Allen Iverson három rekordot is felállított: hét hármast dobott (mindet a harmadik negyedben - Tim Hardaway Argentína ellen dobott ötöt 1999-ben) és 28 ponttal végzett, ami nemcsak ezen a tornán egyéni gólcsúcs, de Gary Payton szintén 1999-es rekordját is megdönti (a Dominikai Köztársaság ellen dobott a "Kesztyű" 25-öt). A "Válasz" dobószázaléka is parádés volt ezúttal: 10/13 mezőnyből, 7/8 a triplavonalon túlról.

A csillagosok következő ellenfele Argentína lesz, amely a tavaly nyári indianapolisi világbajnokságon a sporttörténelemben elsőként vert meg olyan amerikai válogatottat, amelyet profik alkottak. "Na és akkor mi van?" - reagált Tim Duncan. "Egyszer megvertek minket. Elérték, hogy odafigyeljünk rájuk. Többet várunk tőlük, tudjuk mire képesek, és nem hagyjuk, hogy megint megverjenek."