Vágólapra másolva!
Egyetlen mérkőzés választja el a Los Angeles Sparks nőikosárlabda-csapatát, hogy a WNBA, a tengerentúli profiliga immár háromszoros bajnoka legyen. Michael Cooper  edző alakulata a nagydöntő első meccsén - egyben a szezon utolsó hazai találkozóján - 75-63-ra legyőzte a Detroit Shock gárdáját. A második találkozót magyar idő szerint hétfőn hajnalban rendezik Detroitban, s ha nyernek a hazaiak, akkor harmadik összecsapás is lesz - szintén az Autóvárosban, ugyanis az alapszakaszt a Detroit nyerte (25/9), a Sparksnak eggyel rosszabb (24/10) volt a mérlege.

A sors iróniája, hogy Ujhelyi Petra, a Shock magyar centere úgy érdemelheti ki a bajnoki aranygyűrűt (amennyiben a Detroit vasárnap este és kedden is győz), hogy nincs benne csapata playoff-keretében, s az alapszakaszban is mindössze 14 meccsen jutott szóhoz, s írd és mondd 4 pont volt az össztermése. Nem egy, hanem 14 mérkőzésen. Mindegy, így is igazolt játékosa a Shocknak, ugyanakkor döbbenetes, ahogy a magyar válogatottban, a jövő pénteken, szeptember 19-én kezdődő Eb-n történő szereplését lemondta.

A 22 éves, 193 centis, 91 kilós pozíciócenter rra hivatkozott a Szabari Jánosnak, a válogatott csapatvezetőjének küldött e-mailben, hogy "soha vissza nem térő alkalom kínálkozik a WNBA-döntő helyszíni megtekintésére", ezért legfeljebb szeptember 18-án tudna csatlakozni társnőihez.

Visszakanyarodva a Sparks-Shock meccshez: mindkét csapat horrorisztikusan kezdte a meccset. A Shock első hat, a Sparks első öt mezőnykísérletét elrontotta, igaz, utána a hazaiak megtáltosodtak. Félidőben 42-21-re vezettek - ez minden idők második legnagyobb döntőbeli félidős különbsége -, s később sem sikerült a vendégeknek tíz pont alá menniük. A meccs legjobbja a tavalyi MVP, Lisa Leslie volt, a 195 centis , 31 éves hazai center 23 pontot, 12 lepattanót, 3-3 gólpasszt és lepattanót jegyzett, Delisha Milton mérlege 19 pont és 9 lepattanó, Tamcka Dixoné 15 pont, az irányító Nikki Teasley-é 6 pont, 11 gólpassz és 7 lepattanó. Az ellenfélnél Swin Cash 16, Deanna Nolan 15 pontot szerzett, Cheryl Ford - Karl Malone leánya - 11 pontot, 12 lepattanót és 3 blokkot hozott össze édesapja, a Lakers frissen igazolt bedobója vigyázó tekintetétől kísérve. (Malone 40 éves, Cheryl 22...)

A döntő pikantériája, hogy a Sparks edzője Michael Cooper, a Shocké Bill Laimbeer - a két egykori remek kosaras, akik az 1988-as NBA-döntőben, a Lakers, illetve a Pistons sztárjaiként már szembe kerültek egymással, és akkor is Cooperék diadalmaskodtak.

Ch. Gáll András