Vágólapra másolva!
Véget ért egy zűrös korszak Portlandben. A Trail Blazers elcserélte a balhés csatárt az atlantai Shareef Abdur-Rahimra. Vége a bunyóknak, drogozásnak, káromkodásnak. A Hawks gyengébb lesz, de pénzügyileg kiváló számára a manőver.

A Portland Trail Blazers új korszaka tulajdonképpen Bonzi Wells december eleji elcserélésével kezdődött. A csereirányító Wells bűnlajstromából azonban csak két bejegyzés maradandó: bemutatott egy drukkernek, majd beszólt az edzőnek. Nem sokkal az utóbbit követően már Memphisben játszott, a helyén Wesley Personnel. "Új idők jönnek" - mondta Maurice Cheeks, a Blazers vezetőedzője, aki végre Rasheed Wallace-tól is megszabadult. Atlanta, reszkess, jön a "Dirty 30"!

A portlandi franchise tulajdonosa, a Microsoft-alelnök Paul Allen mindent megpróbál, hogy a deviáns punkok helyett a polgárok által szerethető játékosok szerepeljenek a Blazersben. Sokat cserélget, legutóbb Darius Milest szerezte meg Clevelandből. Wallace-t már nagyon régóta szeretnék továbbadni, de sem a New Jerseynek, sem a Dallasnak, sem a Golden State-nek nem sikerült átpasszolni (hogy csak a legtöbb publicitást kapott próbálkozásokat említsük).

Végül - megtoldva Personnel - a Hawks elfogadta őt, és cserébe odaadta legjobb játékosát, Shareef Abdur-Rahimot két másikkal együtt. Ez minden logikát nélkülöz, úgy tűnik. De nem.

Allen már a Blazers keddi, Utah Jazz elleni meccsének szünetében bejelentette a változást - Wallace és Person nem voltak ott a meccsen, a három ex-Sólyom viszont igen, igaz, civilben. A tulaj azt mondta, alaposan végiggondolták a cserét, de elismerte: "egy nagyon tehetséges játékost adtunk át, aki nagyban hozzájárult a sikereinkhez." Ugyanakkor a Portland igazgatója, John Nash elmondta, nagyon remélik, hogy vége szakad a Blazers körül már évek óta rendszeres botrányoknak.

A meccsenként 17 pontot és 6,6 lepattanót jegyző Wallace nyolc éve van Portlandben, és a nagy bajok a 2000/01-es szezonban kezdődtek, amikor NBA-rekordnak számító 41 technikai hibát szedett össze (ezt főleg a bírókkal való vesekedéseinek köszönhette). Aztán tavaly csapattársával, Damon Stoudamire-rel együtt marihuánával kapták el, amiért rehabilitációt kellett vállalnia. Ezt követően nekitámadt egy bírónak egy meccs után, amiért hét meccses eltiltást kapott. A nyáron aztán beszólt a ligának, hogy tönkreteszi a fiatal, fekete játékosokat. Rasszista és durva kijelentéseit David Stern ligaigazgató nem tűrte el, Wallace-t bocsánatkérésre kötelezték.

A "Dirty 30" feliratú szürke pólót viselő ember nem tűnt fel a keddi edzésen, és nagyon hiányzott a csapattársainak. Ruben Patterson például a barátjának mondta a sztárt, aki hiányozni fog, Dale Davis pedig azon értetlenkedett, hogy a legutóbbi nyolc meccséből hetet nyerő gárda miért most cserél, amikor elérhető közelségbe került a playoffhely (ami speciel túlzás).

Davis talán nem tudja, hogy Abdur-Rahim milyen jó játékos, illetve félti a helyét Theo Ratlifftől (ugyanis a híres, mostanában háttérszerepet játszó center jön még vele Atlantából). De ez üzlet, nem barátság.Wallace szerződése lejár a nyáron, de addig még ki kell csengetni neki 17 millió dollárt. Aztán viszont elmegy, vagy sokkal kisebb pénzért lehet vele szerződni. Ezért éri meg mindkét csapatnak a deal, hiszen Abdur-Rahim idén és jövőre összesen 28,1 milliót keres, Ratliff pedig 21-et.

Abdur-Rahim 20,7 pontot és 8,4 lepattanót tud, Ratliff 8,3-et és 7,2-et, a harmadik pedig Dan Dickau, egy másodéves irányító, aki alig játszik, viszont helyi gyerek, Vancouverben nőtt fel. "Úgy érzem, összeraktuk a csapatot, elkezdünk dolgozni, elkezdünk egy családdá nőni" - mondta Cheeks. Hajrá.

MCs