Vágólapra másolva!
Karl Malone, az NBA történetének második legeredményesebb kosarasa elárulta a Los Angeles Times című újságnak, hogy nagyon erősen foglalkozik a visszavonulás gondolatával. No, nem most, azonnal, hanem a szezon végén. Az ok nem szakmai jellegű: a július 24-én 41. születésnapját ünneplő izomkolosszus  nem tudja kiheverni édesanyja tavaly nyáron bekövetkezett halálát, s saját bevallása szerint - gyakran fakad sírva, amikor senki sem látja.

Úgy tűnik, Malone-t már az sem érdekli, hogy jövőre megdöntheti Kareem Abdul-Jabbar abszolút NBA pontrekordját, a 38 387 egységet, amelytől jelenleg már csak 1585 pont választja el tekintve, hogy a Minnesota Timberwolves felett aratott pénteki győzelem közben szerzett 4 pontjával jelenleg 36 802-nél tart. Sőt, még az sem hozza lázba, hogy a 2004-2005-ös évad végén akár kétszeres bajnokként vonulhat vissza a jelenleg még "gyűrűhiányban" szenvedő bedobó.

Tény persze, hogy a játék, a kosárlabda elvonja Malone figyelmét a gyásztól, édesanyja fel-feltörő emlékétől, ám amikor az autópályán száguld magányosan a STAPLES Center felé - vagy hazafelé tart a meccsekről, edzésekről - magányában óhatatlanul összeszorul a szíve.

"Megjátszhatnám a kemény fickót, de nem teszem: bizony, gyakran feltörnek a könnyeim, amikor senki sem lát" - ismerte el Malone a lap újságírójának. "Ilyenkor eszembe jut, hogy vannak fontosabb dolgok is a kosárlabdánál, s nem szeretném azt, ha a legfontosabb dolgok kimaradnának az életemből, miközben a rekordokat és a dicsőséget hajhászom."

Az NBA "vasembere" természetesen családjára gondol, s négy gyermekére - akikkel együtt él, mert korábbi kapcsolatából is van egy lánya, Cheryl Ford, a Detroit Shock WNBA-bajnok centere. Ezek a gondolatok leginkább akkor gyötörték, amikor karrierje első súlyosabb sérülését kúrálta, decembertől március 12-ig, 39 meccset töltve a sérültek listáján.

"Amióta elvesztettem édesanyámat, már komoly erőfeszítést igényel, hogy rávegyem magam a munkára, ami az én esetemben a kosárlabdát jelenti" - folytatta Malone. "Persze a feleségem sokat segít, a múltkor is elkapott, és rám pirított. Azt mondta: Figyelj ide, Karl Malone, nem akarom hallani ezt a nyafogást. Tudod jól, mi a munkád, és neked azt kell végezned!"

Az egészben az a legszörnyűbb, hogy már az erősítőteremben sem érzi jól magát a liga talán legerősebb kosarasa, pedig húsz éven át a súlyzók jelentették számára a menedéket, amikor valami gyötörte a lelkét.

Az edzések helyett legszívesebben állandóan családja körében lenne a Los Angeles Lakers sztárja. A négy csemete 5 és 12 éves kor közé esik, s a család óriási áldozatot hozott, amikor elköltözött Salt Lake City-ből - az édesapát követve -, onnan, ahol egész eddigi életét töltötte. Kiiratkoztak az iskolából illetve az óvodából, lényegében új életet kezdve.

"Egyszerűen nincs jogom gyengének lenni és feladni, hiszen mindannyian értem hagyták ott addigi életük megszokott színterét" - mondja Malone.

A kosaras tavaly nyáron éppen azért szerződött át a Lakershez Utahból, hogy valóra váltsa két évtizede dédelgetett álmát, és végre bajnokcsapat tagja lehessen. Ezért anyagi áldozatra is képes volt: mindössze egymillió-négyszáznyolcvanháromezer dolláros évi fizetésért írt alá egy évre, nehogy luxusadó megfizetésére kényszerítse új klubját. Ennél heten keresnek többet a csapatnál, még Medvegyenkónak is magasabb a bére a maga másfél milliójával.

Shirley Jackson Malone 64 éves volt, amikor tavaly augusztusban szívroham következtében elhunyt Karl arkansasi birtokán. Fia éppen New York-ban volt, az olimpiai válogatóra történő felkészülésen. A temetésre hazarepült, és nem is játszott a puert ricó-i tornán, ahol a Team USA veretlenül vívta ki a továbbjutást. Aztán kemény munkába vetette magát, és kiváló fizikai formában várta a Lakers edzőtáborának kezdetét.

Ami Kareem Abdul-Jabbar 38 387 pontos rekordjának megdöntését illeti, a 39 kihagyott meccs nem jött jól. Ha idei tempójában folytatja - 13,7 pont az átlaga ebben a szezonban, 11,4 ponttal karriermutatója alatt -, akkor 116 mérkőzésre lesz szüksége a csúcsdöntéshez, és ez azt jelenti, még a 2005-2006-os idényben is játszania kellene.

"Gyakran arra gondolok, hogy addig nem tudom kihúzni" - ismerte el Malone.

Ch. Gáll András