Vágólapra másolva!
Lemosták a Lakerst, mit szépítsük. A Detroit Pistons nagyon könnyedén, az NBA nagydöntőjének ötödik meccsét 100-87-re nyerve vetett véget a Los Angeles-i sztárgárda csillogó, majdnem fél évtizedes uralmának. A finálé legjobbjának a bajnokcsapat irányítóját, Chauncey Billupsot választották.

NBA, döntő, 5. mérkőzés:
Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 100-87 (25-24, 30-21, 27-14, 18-28)
Auburn Hills, 22 076 néző
DET: T. Prince 17 (10 lep.), R. Wallace 11, B. Wallace 18 (22 lep., 3 lsz.), R. Hamilton 21, C. Billups 14 (6 gólp.), cserék: M. Okür 7, C. Williamson 6, E. Campbell 4, L. Hunter 2, M. James, D. Milicic, D. Ham.
LAL: D. George 4, S. Medvedenko 10 (5 lep.), S. O'Neal 20 (8 lep.), K. Bryant 24, G. Payton 2, cserék: D. Fisher 10, R. Fox 6, K. Rush 5, B. Cook 4 (5 lep.), L. Walton 2 (5 gólp., 3 lsz.), B. Russell.
Bajnok 4-1-es összesítéssel a Detroit.

A Pistons történelmet írt. Vezető szupersztár nélkül, csapatjátékkal verte (gyakorlatilag agyon) az előzetesen messze esélyesebbnek tartott és hatalmas hírességekkel teletűzdelt Los Angeles Lakerst. A szerda reggeli 100-87-es siker az autóváros első NBA-koronáját hozta 1990 óta, de a harmadik bajnoki címét az utóbbi egy évben: 2003 nyarán a WNBA-s nőikosárlabda-csapat, néhány hete az NHL-es Tampa Bay Lightning nyert trófeát. A michigani klubok és az Auburn Hills-i Palace csarnok tulajdonosa, a 81 éves William Davidson iszonyú büszke lehet.

A Pistons ráadásul soha még nem játszott ilyen jól, ilyen elsöprő lendülettel, mint a nagydöntő utolsó meccsén. A Lakersnek esélye sem volt. Még megközelíteni sem tudta a hazaiakat, különösen a második félidőben, amikor volt 29 pont is a két csapat közti különbség. Döbbenetes volt, ahogy a szisztematikusan felépített, a hangsúlyt a csapatjátékra helyező Detroit egyszer csak mintha elrúgta volna magát az ellenfelétől, és azzal a lendülettel beszáguldott a célba. Az NBA (és talán a sport) történetének egyik legnagyobb meglepetése parádés végjátékkal teljesedett be.

A negyedik negyed második felében már csak azt kellett latolgatni, ebből a fantasztikus gárdából vajon melyik játékos érdemli meg a legértékesebbnek járó díjat. Talán a liga története során először meg kellene osztani, gondoltuk, a házi gólkirály Richard Hamilton és az utolsó meccs legjobbja, az ellenállhatatlan védő Ben Wallace között. De nem, a liga húzott egy okosat: a Finals MVP-nek a Pistons eszét, a karmester Chauncey Billupsot választotta, aki hányatott pályafutásának ötödik csapatváltása után végre célba ért. Jogos.

"Nem szűntem meg álmodni, haver" - nyilatkozta a pódiumon a döntő öt meccsén 21 pontos átlagot dobó Billups. "Isten jó, és célja volt azzal, hogy ideküldött. Ezért küldött ide" - mondta és magasba emelte az MVP-díjat. "Big" Ben Wallace ugyanakkor hatalmas lépést tett a szupersztár-státus felé a 18 pontot és 22 lepattanót felvonultató teljesítményével - ilyet még sosem láttunk: a védekezéséről méltán híres játékos tíz támadópattanót szerzett és egyfolytában zsákolt! A Michael Jordan vezette Chicago Bulls 1998-as diadala óta első keleti bajnok hazaiaknál Hamilton dobta a legtöbb pontot, de Tayshaun Prince is elképesztően jól játszott. "Nem tudom, hogy volt, egyszerűen megvertük őket" - mondta a másodéves csatár, aki a leginkább okolható Kobe Bryant 33%-os dobóteljesítményéért. "Tudtuk, hogy bárkit meg tudunk verni, és azt hiszem, megmutattuk."