Vágólapra másolva!
Az NBA-ben szereplő Houston Rockets leigazolta a 38 éves Dikembe Mutombót. Clyde Drexler, Jerry Colangelo, Bill Sharman, Lynette Woodward, Maurice Stokes és Drazen Dalipagic személyében hat új taggal bővül pénteken az 1959-ben alapított Kosárlabda-hírességek Csarnoka a Massachusetts állambeli Springfieldben.

A 218 centis, kongói születésű Mutombótól - akit négyszer választottak az NBA legjobban védekező játékosának - azt várják a texasiak, hogy sikeres tanára és edzőpartnere lesz centerposzton a kínai Jao Mingnek.

"Nagyszerű lesz Jaóval és Tracy McGradyvel egy csapatban játszani" - mondta a nyolcszoros All Star-válogatott Mutombo, aki eddig 929 NBA-mérkőzésen lépett pályára a Denver Nuggetsnél, az Atlanta Hawksnál, a Philadelphia 76ersnél, a New Jersey Netsnél és legutóbb a New York Knicksnél.

A júniusban a nyugati fináléban elvérző Minnesota Timberwolves egy másik veteránt, a 41 éves Karl Malone-t nézte ki magának. Flip Saunders vezetőedző és az elmúlt két idény legjobbjává választott Kevin Garnett hamarosan Los Angelesbe repül, hogy rábeszélje a "Postást" a költözésre. Malone - aki a liga történetének második legtöbb pontot szerző játékosa - tavaly első bajnoki címének reményében, 18 év után hagyta el a Utah Jazzt, ám a nagydöntőben a Detroittól kikapó Lakersszel sem jött össze az áhított aranygyűrű.

Clyde Drexler, Jerry Colangelo, Bill Sharman, Lynette Woodward, Maurice Stokes és Drazen Dalipagic személyében hat új taggal bővül pénteken az 1959-ben alapított kosárlabda Hírességek Csarnoka a Massachusetts állambeli Springfieldben.

Az 1983-tól 1998-ig játszó, kilencszeres All Star-válogatott Drexler az egyedüli az NBA-ben, aki 20 ezer pont mellett hat-hatezer lepattanó és gólpassz fölé jutott. A Houston Rocketsszel 1995-ben bajnok klasszis - aki tagja volt a Barcelonában aranyérmes Dream Teamnek is - végül 22 195 ponttal, az NBA-történelem 24. legeredményesebbjeként vonult vissza.

A phoenixi klubtulajdonos Jerry Colangelo 28 évesen minden idők legfiatalabb profiegylet-igazgatója volt a Sunsnál, amelyet később, 1976-ban és 1993-ban az NBA-döntőbe vezetett.

Bill Sharman a harmadik legenda, akit játékosként (1976) és edzőként is beválasztottak a Hall of Fame-be. Ő az egyetlen tréner, aki három ligában (ABL, ABA, NBA) is bajnoki címet szerzett, és az év mestere lett. 1972-ben pedig 33 meccses győzelmi sorozatot ért el a Los Angeles Lakersszel, ezzel máig élő rekordot állított fel.

Az 1984-ben olimpiai bajnok, sokáig Olaszországban légióskodó Lynette Woodard 1985-ben első nőként szerepelt a Harlem Globetrotters kosárcirkuszában. Karrierjének vége felé két idényt töltött a WNBA-ben.

A háromszoros All Star-résztvevő Maurice Stokes 1955-ben az év újonca lett, majd a következő szezonban 1256 lepattanóval NBA-rekordot állított fel, ám 1958-ban súlyos balesetet szenvedett a pályán: egy esésnél úgy beütötte a fejét, hogy kómába esett, majd megbénult. Alig 36 évesen hunyt el.

A szerb Drazen Dalipagic az európai kosárlabda élő legendája: háromszor volt az év játékosa, olimpiai (1980), világ- (1978) és Európa-bajnok (1973, 1975, 1977). Az olasz Reyer Venice színeiben egy meccsen dobott 70 (!) pontjával csúcstartó a kontinensen.