Vágólapra másolva!
Bobby Knight, az egyik legnevesebb amerikai főiskolai kosáredző úgy véli, ha ő irányította volna az Egyesült Államok férfi válogatottját az athéni olimpián, akkor most nem bronz-, hanem aranyérmes lenne a társulat. Knight, a Texas Tech egyetem szakvezetője - aki az 1984-es Los Angeles-i olimpián veretlenül vezette aranyéremre minden idők egyik legjobb amerikai (kizárólag főiskolásokból álló) válogatottját - szerint túlságosan elkényeztették Allen Iversonékat, ugyanúgy kellett volna kezelni őket, mint bármely más olimpikont.

Knight nem akárki - 1971-ben, 1981-ben és 1987-ben országos NCAA-bajnoki címre vezette az Indiana University csapatát, 1984-ben pedig a Steve Alford, Patrick Ewing, Vern Flemming, Michael Jordan, Joe Kleine, Jon Koncak, Chris Mullin, Sam Perkins, Alvin Robertson, Wayman Tisdale, Jeff Turner, Leon Wood összetételű bombacsapattal úgy nyert olimpiai bajnokságot, hogy átlagban 32,1 ponttal verték ellenfeleiket -, tehát oda kell figyelni a véleményére.

"Minden más lett volna, ha én vagyok az edző, és nem Larry Brown" - jelentette ki egy San Antonióban tartott rendezvényen az önbizalomhiányban sohasem szenvedő Knight. "Kezdjük azzal, hogyha én parancsolok, akkor nem egy luxus óceánjárón laknak a játékosok, hanem ugyanott, ahol a többiek: az olimpiai faluban."

Knight felidézte a húsz évvel ezelőtt történteket: "A Los Angeles-i olimpiára több hónapos válogatási folyamat végén választottuk ki a 12 játékost, több mint 70 jelölt közül. Most meg? Minden játékos automatikusan kapta meg a helyét, sőt, többnyire úgy kellett könyörögni nekik, hogy jöjjenek..."

Mivel igen rövid ideig edzett együtt a 2004-es csapat, nem tudott közösséggé kovácsolódni, mert hiányoztak a közös élmények. "Olyan nincs, hogy rámutatsz tizenkét játékosra, és azt mondod: mostantól fogva ti egy csapat vagytok..."

Knight kiváltképp azokra a játékosokra haragszik, akik panaszkodtak, amiért kevés játéklehetőséget kaptak. Az edző ugyan nem mondott neveket, de nyilvánvalóan a nagy dérrel-durral beharangozott LeBron Jamesre és Carmelo Anthonyre célzott. A szakember azt sugallja, hogy a jövőben az NBA aktuális bajnokát kellene elküldeni az Egyesült Államok képviseletében az olimpiákra és a világbajnokságokra. "A Detroit Pistons biztosan megnyerte volna az olimpiát. Pontosan azért, mert az egy igazi csapat. Ott még a sor végén álló négy-öt játékos is tudja, hogy mi a részfeladata."

Knight egyetlen játékos teljesítményével volt csak elégedett. "Ha tizenkét Tim Duncanból állt volna a Team USA, még így is győztünk volna. Egyedül az ő hozzáállása volt példás..."

Ch. Gáll András