Vágólapra másolva!
Immáron 185 jégkorongozó szerződött Európába a legrangosabb bajnokság, az NHL szünetelése miatt. Az európai ligák közül Csehországba 49, Svédországba 40, Oroszországba pedig 38 játékos igazolt már.

A "lockout" miatt - az észak-amerikai profiliga klubtulajdonosai és játékosai nem tudnak megállapodni a következő szezon elindulásához nélkülözhetetlen kollektív szerződésről és a bérekről - a hét végén olyan klasszisok szerződtek az öreg kontinensre, mint Szergej Zsoltok (Nashville Predators) és Darby Hendrickson (Colorado Avalanche), akik a lett Riga 2000 ajánlatát fogadták el.

Duvie Westcott (Columbus Blue Jackets) a finn Jyväskylä együttesénél folytatja, Lasse Pirjeta (Pittsburgh Penguins) minden bizonnyal a finn HIFK Helsinkiben folytatja, míg Radovan Somik (Philadelphia Flyers) Szlovákiába szerződik.

A legtöbb NHL-játékos szerződésében azonban szerepel a kitétel: amennyiben megszületik a megállapodás, úgy a hokisok visszatérhetnek Amerikába.

Noha a kényszerszünet alatt nincs fizetés a bajnokságban, akadnak kivételek. A Colorado Avalanche négy hokisa még a leállás előtt szenvedett sérülést, így számukra jár a pénz. Adam Foote és John-Michael Liles a szeptemberi Világkupára történő felkészülés alatt dőlt ki a sorból, míg Dan Hinote és Peter Worrell a denveri klub kérésére a nyáron esett át váll-, illetve térdműtéten.

Az Avalanche orvosi stábja ellenőrzi, mikor épülnek fel teljesen, mert amikor ez bekövetkezik, leáll a pénzátutalás.

Akadnak még boldog jégkorongozók Ametrikában, igaz nem az NHL-ben, hanem az alacsonyabb ligákban. Az AHL-ben szereplő Rochester Americans együttese például profitálhat a lockout-ból, mivel a helyi illetőségű Buffalo Sabres-szurkolók egy része átpártolt hozzájuk - mondvén, ott legalább lehet hokimeccset nézni.

Az Americans tulajdonosai jelezték, amikor tíz évvel ezelőtt csúszott az NHL rajtja, mecsenként átlagosan 500 jeggyel többet tudtak eladni. Ennek most többszörösére számítanak.