Vágólapra másolva!
LeBron Jamest, a Cleveland Cavaliers másodéves zsenijét és Shawn Mariont, a száguldó Phoenix Suns csatárát választották a legjobb játékosnak az NBA 4. játékhete után. A liga élén továbbra is a Seattle áll, míg a New York 50%-os teljesítménye is elég jelenleg a csoportelsőséghez.

"Jakab király" meccsenkénti 29,7 ponttal, 6,3 lepattanóval és 6,7 gólpasszal érdemelte ki egy hónap alatt másodszor az hét legjobbja elismerést. A 19 éves csodagyerek pályafutása (és a liga idei szezonbeli) eddigi legjobbját érte el 43 ponttal múlt szerdán, amikor a Cavs a bajnoki címvédő Detroit Pistonst verte elég komolyan, és a hetet a csapat 3-0-val zárta (aztán hétfőn kikapott a Clipperstől, de erre még visszatérünk). Az összes meccsét tekintve James pontátlaga 26,3, amivel harmadik a góllövőlistán Kobe Bryant (28,4) és Allen Iverson (16,5) mögött, a Cavaliers pedig 9-5-ös győzelmi mérlegével szintén a harmadik legjobb a Keleti főcsoportban.

Marion sorban a második Suns-játékos, akit a Nyugat heti legjobbjának választanak, a múlt héten Amare Stoudemire nyerte el a díjat. Marion 25,7-es pont- és 14,3-es lepattanóátlagának köszönheti az elismerést, na meg a Phoenix most már hét győzelmet számláló szériájának, amelyből erre a hétre három siker jutott. Marion mindhárom meccsen dupladuplával zárt, és összesített 20,3 pontjának és 12,3 pattanójának (is) köszönhetően a Phoenix az 1980/81 szezon 11-2-es startja óta most kezdett a legjobban.

Érdemes még kiemelni Larry Hughest, aki pályafutása első tripladupláját jegyezte vasárnap, és egyenletes jó teljesítménye okán beférkőzött a húsz leghasznosabb játékos közé is. Csapata, a Washington Wizards is jól áll, ami nagy különlegesség a fővárosban. A nyáron Antawn Jamisont megszerző Varázslók pontátlaga eszelős: a második legtöbbet dobják (102,9), de a legtöbbet is kapják (102,8).

Kissé kiegyensúlyozódni látszik az NBA két féltekéje (már csak a 11. Portland férne be Keleten az első nyolcba, igaz, rögtön a hetedik helyen tanyázna), köszönhetően talán a szinte példátlan sérüléshullámnak. Az egyik legsúlyosabb veszteség a Utah Jazz orosz szupersztárja, Andrej Kirilenko, aki szombaton a San Antonio Spurs ellen sérült meg, térdszalaghúzódása egy hónapra veszi ki a játékból. A Jazz a harmadéves All-Star csatár kiesésével 14,8 pont és 7,2 lepattanó mellett 4,4 blokkot veszít meccsenként.

Carmelo Anthony kisebb bokasérülés miatt hiányzott hétfőn a Hornets ellen a Denver Nuggetsnél, de a 19,6-es pont- és 6,2-es lepattanóátlaggal bíró csatár csütörtökön talán már játszik LeBron James és a Cleveland ellen (a tavalyi év a két szuperújonc különcsatája miatt is emlékezetes). A Nuggets Melo nélkül is nyert, köszönhetően nagyszerű védekezésének ("A védelmünk nélkül sehol se lennénk, mert a támadójátékunk egy nulla+ - így az edzőjük, Jeff Bzdelik), és annak a nem elhanyagolandó ténynek, hogy a New Orleans négy legjobb játékosa, Jamaal Magloire, Baron Davis, Rodney Rogers és Jamal Mashburn nélkül volt kénytelen kiállni. A tavaly még a keleti All-Star csapatot erősítő, 14 pontos, 9 lepattanós Magloire a legutóbbi veszteség, akár három hónapot is kihagyhat ujjsérülése miatt. A rémálomszerű szezont élő Hornets számára ez az újabb csapás elviselhetetlen lehet, különösen ligautolsó, 1-12-es mérlegüket téve mellé.

A Dallas Mavericks sztárja, Michael Finley a hét végén már vissaztérhet, a sérült bokája miatt november 9. óta hiányzó játékos a december 4-i, Jazz elleni meccset nézte ki magának az újrakezdéshez.

Mike Dunleavy edző szerint a szintén bokasérült Corey Maggette csak néhány meccset kénytelen kihagyni, de ez is visszavetheti a Clipperst, amely szintén elismerésre méltóen menetelt az elmúlt héten. Tudni kell, hogy a kisebbik LA-csapat minden NBA-franchise ellen vesztes mérleggel rendelkezik. Bizony. Ők hagyományosan a "rossz" nyugati csapat. De ez a mostani Clippers jól passzol, várja a jó helyzetet, jól dob, és mindennek köszönhetően előkelő helyen áll a tabellán. A dolgok kulcs, úgy tűnik a harmadéves szerb Marko Jaric, aki nagyszerűen szolgálja ki a csapat sztárjait, Elton Brandet (aki nem rest középről kipasszolni a labdát) és Maggette-et (aki, vérbeli dobógép létére szintén megtanult csapatjátszani). A jelenlegi Clippersben az egykori ötszörös bajnok irányító, ma Yahoo!-specialista Steve Kerr szerint is figyelemreméltó, hogy milyen takarékosan bánnak a hármasokkal (7,5 kísérlet meccsenként szemben a majdnem 15-ös ligaátlaggal), és folyton a lehető legjobb helyzetet keresik. A két legjobb pedig hosszútávú szerződéssel bír, tehát lehet csapatot építeni Los Angeles kevésbé fényes végén is.

Visszatérve Jaricra, a középiskolás Shaun Livingston leigazolásával a tulajdonosok világossá tették, hogy a jövőt nem vele képzelik el, de most kap egy nagy esélyt. És Jaric élt vele. Az elmúlt két hetet nézve a szerb karmester 13,6-es pont-, 6,9-es gólpassz-, 3,9-es lepattanóátalgot hozott, és három labdát is szerzett meccsenként. Érdekes összevetni az egykori Kinder Bologna-beli csapattárs Manu Ginobili karrierjeével az övét. Együtt jöttek 2002-ben az NBA-be, az argentin már sztárszerződést kapott idén, és ha Jaric így folytatja, az övé is meglehet jövőre.

A liga két vezércsapata, a Seattle és az Indiana összecsapásn már meglátszott, mennyire hiányoznak a Pacers legjobbjai, és a meccs előtt nyilatkozó Rick Carlisle nem is tudott sok jót ígérni, hiába jöttek három győzelemmel az északnyugati városba: "65 százaléka hiányzik a pontjainknak, így nem lesz könnyű. Nincsenek is kitűzött céljaink." A Sonics ugyanakkor 1993 óta nem kezdett ilyen jól, akkor 14-1 volt a mérleg 15 meccs után, így a Ron Artest, Jermaine O'Neal és Stephen Jackson nélkül felálló Pacers nem tudott ynerni a lendületből jövő Ray Allenék ellen. Így is 3-2 a mérlegük a detroiti botrány és az eltiltások óta, köszönhetően bizonyos James Jonesnak, aki Seattle-ben karriercsúcsot érő 27 pontot szerzett, és az eltiltások után lett kezdő, majd öt meccsen 15,8 pontot és 6,8 lepattanót szerzett. A másodéves kiscsatár összesen hat meccset játszott a múlt szezonban, idén pedig ezt megelőzően összesen 18 pontot dobott.

Másféle csoda a New York Knicks harmadik helye a keleti tabellán: az Atlanti-csoportot vezető metropolisziak 6-6-tal értek be oda, a speciális kiemelési rend miatt, ugyanis a konferenciák első három helye mindig a diviziók éllovasainak jár. A NYK hatodik lenne egyébként, hiszen a Cleveland, az Orlando és a Washington is jobb eredménnyel bír.