Vágólapra másolva!
Bár úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatokban sikerül megegyezni az észak-amerikai profi jégkorongliga játékosszervezetének (NHLPA) és klubtulajdonosainak, Garry Bettman, a liga első számú vezetője mégis bejelentette: teljes egészében törlik a 2004-2005-ös szezont. Ezzel az NHL lett az első olyan tengerentúli profiliga, ahol egy egész idény marad el.

Az elmúlt napokban szinte megállás nélkül tárgyalt a két fél. A bérek maximálásához, az úgynevezett fizetési sapka bevezetéséhez ragaszkodó vezérkar előbb 32, majd 40 millió dollárban szabta meg az egy klub által bérekre fordítható összeget, a hokisok viszont ezt eleinte mereven elutasították. Aztán kedden már ők hozakodtak elő egy 52, majd 49 millió dolláros csomaggal. A csapattulajdonosok viszont ezt nem fogadták el.

"Sajnos nem voltak olyan közel az álláspontok, mint ahogyan azt sokan gondolták. Egyszerűen nincs más választásunk. Hosszú évtizedek alatt több nagy problémával is szembe kellett néznünk, de ezúttal sajnos katasztrofális a helyzet" - nyilatkozott Garry Bettman a New York-i sajtókonferencián.

Az 1893 óta létező Stanley-kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall hunyt el, továbbá sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.