Vágólapra másolva!
Noha sokan már tudni vélték, hogy Garry Bettmannek, az észak-amerikai profi jégkorongliga első számú vezetőjének szerdai, törlésre vonatkozó bejelentése ellenére mégis lesz idény az NHL-ben, magyar idő szerint vasárnap hajnalra kiderült, hogy a bérvitában nem közeledett egymáshoz a játékosok és a klubtulajdonosok álláspontja.

A Hockey News című szaklap egy nappal korábban arról számolt be, hogy megszületett az elvi megállapodás a bérek maximálásával, az úgynevezett fizetési sapka bevezetésével és annak összegével kapcsolatban. Az újság értesülése szerint a 45 millió dolláros plafont, azaz az egy klub által bérekre fordítható maximális összeget mindkét fél elfogadta, s már csak a megállapodás szentesítése van hátra. Az információt több neves szakíró, illetve a hokisok szervezete is megerősítette, a hatórás New York-i egyeztető találkozón azonban kiderült, hogy nincs előrelépés.

A holtpontról történő elmozdulást a legendás Wayne Gretzkynek, a Phoenix Coyotes társtulajdonosának, illetve Mario Lemieux-nek, a Pittsburgh Penguins játékos-tulajdonosának sem sikerült elérnie. Noha mindketten arról beszéltek a találkozó után, hogy konstruktív megbeszélést folytattak a felek, kénytelenek voltak elismerni, hogy előrelépés nem történt, egyúttal pedig annak a reményüknek adtak hangot, hogy a további egyeztetések során legalább a távolabbi jövőre vonatkozó megegyezés megszületik majd.

"A mai vitában csupán annyi derült ki, hogy az álláspontok éppen olyan távol vannak egymástól, mint előzőleg" - fogalmazott Bill Daly, az NHL alelnöke. "A közeledésről szóló hírek enyhén szólva eltúlzottak voltak. Hosszú út áll még előttünk" - tette hozzá. "Nem történt előrelépés, és nem állapodtunk meg újabb tárgyalásról" - mondta Ted Saskin, a játékosszakszervezet alelnöke.

A Sportsnet című kanadai internetes lap szerint a tulajdonosok továbbra is ragaszkodnak a 42,5 millió dolláros plafonhoz, ami pedig 6,5 millióval kevesebb a játékosok ajánlatánál.

Az 1893 óta létező Stanley-kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall hunyt el, továbbá sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.