Vágólapra másolva!
Az NBA rájátszásának első körében már minden páros túl van az első két összecsapáson. A legrosszabbul a Mavericks áll, amely mindkét dallasi mérkőzését átengedte a Rocketsnek, így a két houstoni menet gyors búcsút ígér. A többi párharcban a várakozásnak megfelel az eredmény, még a Spurs hazai veresége sem meglepő. A Chicago sima indulása ugyanakkor rácáfol a jóslatunkra.

Keleten az első kiemelt Miami simán hozta a kötelezőt, lendületből lemosták a New Jerseyt. Két figyelemre méltó motívum a keleti alapszakasz-elsőnél: Alonzo Mourning a második meccsen 16 perc alatt szerzett 21 pontjával és 9 lepattanójával meghaladta önmagát, illetve Shaquille O'Neal csupán 15,5 pontos átlagot hozott. Ez utóbbi ismeretében különösen kínosnak minősíthetjük a Nets helyzetét, amelyben a két vezéregyéniség, Jason Kidd és Vince Carter csupán összesen tíz mezőnykosárra volt képes a második találkozón. A ma East Rutherfordban folytatódó párharc további alakulása tehát kevéssé kérdéses.

A Pistons úgy nyert tavaly bajnokságot, hogy levédekezte az ellenfeleit és passzolt, különösen pedig odakint volt veszélyes. Pontosan ezt a mintát ismétlik most a Sixers ellen, például a második meccsen a két hátvédjük 43 pontot adott össze, miközben Allen Iversonnak mindössze 7/24-es mezőnymunkát engedélyeztek, és a detroiti védelem 46-35-re nyerte a lepattanózást. Ha Iverson nem tesz csodát, kizárt, hogy egy ilyen teljesítményt nyújtó Billups, Hamilton duó, illetve a Wallace-ok és Prince ellen akár egy meccset is megnyerjen a Webbertől egyelőre nem sokat kapó Philadelphia.

A Pacers elszántságát már megénekeltük, de az első bostoni meccsen abból kevés látszott. Bezzeg a másodikon! Fegyelmezett játékukra jellemző, hogy csupán 11 labdavesztésük volt, és egész pályás védekezésüknek köszönhetően a Celtics mindössze 39%-is mezőnymunkát végezhetett, gyorsindítása pedig csak nyolc volt. Az Indianapolisba költöző párharcban most két meccset nyerhet így a csodálatosan játszó Reggie Miller vezette alakulat, aki dicsőn vonulhatna ezáltal vissza.

A rájátszás-tapasztalat teljes hiánya nemhogy visszavetné a Chicagót, hanem ellenkezőleg, az élete első playoffmeccseit játszó Gordon, Hinrich, Duhon és Nocioni állva hagyták a nagyobb favoritnak látszó Arenas, Hughes, Jamison vezette washingtoniakat. A Wizards vezérei persze nem sokkal tapasztaltabbak a Baby Bullsnál, de most, hogy a fővárosban folytatódik a tusa, talán szép hosszúra nyúlik majd, hiszen tehetségben a Varázslók sem szenvednek hiányt. Azért a második meccs két csúcsteljesítményét érdemes kiemelni: Kirk Hinrich 34 pontot szerzett, abból 21-et a negyedik negyedben, Gilbert Arenas pedig a kilenc pontos első meccsét feledtetve 39-et szórt (16-ot az utolsó játékrészben). Utóbbi még mindig kevés volt, mert a Bulls tízzel nyert.