Vágólapra másolva!
Nem kellett hozzá más, mint egy 34/48-as szezon, és mindenki mindent átértékelt. Phil Jackson, minden idők talán legnagyobb kosárlabda edzője kedden a STAPLES Centerben bejelentette, hogy hároméves szerződést írt alá a Los Angeles Lakers kosárcsapatához. Fizetése különböző hírforrások szerint 7 és 10 millió dollár között lesz évente, majdnem biztos, hogy kereken tízmillió. Ennyit korábban még nem keresett kosártréner. Igaz, kilenc NBA-bajnoki címnél sem szerzett többet senki, ugyanannyit is csak a legendás Arnold "Red" Auerbach. A Boston Celticsszel.

A hatvanadik életévét taposó edző 1999 és 2004 között négyszer a döntőbe vezette a Lakers együttesét - igaz, Kobe Bryant mellett akkor Shaquille O'Neal is a hollywoodi csapatot erősítette -, s 2000 és 2002 között háromszor is a csúcsra ért legénységével. Korábban 1991 és 1993, illetve 1996 és 1998 között kétszer is triplázott a Chicago Bullsszel.

"Most olyasmi történik, amiről sohasem hittem volna, hogy meg fog történni" - mondta sejtelmesen Jackson a keddi sajtóértekezleten.

Dr. Jerry Buss, a Lakers tulajdonosa - aki egyébként tavaly ilyenkor csöppet sem ragaszkodott Jackson maradásához - most gőzerővel ostromolta tulajdonképpeni vejét, aki hosszú ideje udvarol a tulaj lányának, az egykori Playboy-modell Jeannie Bussnak, a klub PR-igazgatójának. Jackson két héttel ezelőtt még azt mondta ügynökének, Todd Musburgernek, szó sem lehet a visszatérésről, bármennyit is kínáljanak. Aztán két nappal később visszahívta Musburgert, és csak ennyit mondott: "Mégis érdekel az ajánlat."

Miről is van szó? Nyilvánvalóan ugyanarról, ami Michael Jordant - az első hat Jackson-diadal tevékeny részesét - kétszer is visszacsalogatta a parkettre. Az adrenalinról.

Jacksonnak, aki a jelek szerint ráunt a pisztránghorgászatra montanai birtokán, hiányzik a pezsgés, az izgalom, s mindaz, ami egy olyan frekventált csapat, mint a Los Angeles Lakers edzői posztjával együtt jár.

Pedig az egészsége minimum megkérdőjelezhető. Pár éve kicserélték a csípőízületét - ezért jár úgy, mint egy sebesült szarvasbika -, s szívkoszorúér-műtétje is volt, s egy időszakban az orvos mindig ott ült az újraélesztő készülékkel együtt a Lakers kispadja mögött.

Izgalom nélkül azonban lehetetlen élni, Jacksonnak sem sikerült. Persze az évi tíz "guriga" sem hátráltatta a döntés meghozatalában, habár nyilvánvalóan nem szorul rá.

"Ebben a három évben szó sem lesz a bajnoki címről, egyetlen célom az, hogy olyan csapatot eszkábáljak össze, amelyre büszkék lehetnek a Lakers szurkolói" - nyitotta szűzbeszédét Jackson, ami minimum különös, hiszen ő eddig csupán bajnokesélyes gárdákat szolgált.

Most azonban Kobe Bryanten kívül nincs komoly kosarasa, és a fizetési plafon állapota nem is teszi lehetővé, hogy Mitch Kupchak klubigazgató sztárokat szerződtessen. Időről-időre felmerül Amare Stoudemire, Peja Stojakovic, sőt, még a tavaly ilyenkor Miamiba távozott Shaquille O'Neal neve is, de ezeknek a találgatásoknak nincs realitása.

Ch. Gáll András