Vágólapra másolva!
Új szabályok lépnek életbe az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) októberben rajtoló bajnokságában.

Az alapszakaszban megszűnik a döntetlen. Ha a rendes játékidő utáni ötperces hirtelen halálban nem esik gól, akkor a csapatok 3-3 büntetőt lőnek. Ha itt sincs győztes, akkor felváltva következnek a rávezetések.

Az NHL átveszi az európai hokiból azt is, hogy megszűnik a kétvonalas les. Ezentúl a védőharmadból is lehet indítani félpályán túlra, vagyis megnő a kiugratások esélye. Csökken a középső harmad mérete, ezzel együtt nő a két végzóna területe, ami a támadócsapatnak kedvez.

Szintén a gólra törő hokinak tesz jót, hogy a kapusok felszerelésének felületét átlagban 11 százalékkal csökkentik. Kisebb lesz a lábvédő, a botot fogó kesztyű, a mell- és hasvédő, a nadrág, valamint a mez. Amelyik hálóőr túlméretes felszerelést visel, két mérkőzésre szóló eltiltást, csapata 25 ezer, edzője pedig 1000 dollár büntetést kap.

Az az együttes, amelyik túlütésre juttatja a korongot (saját térfelétől a túlsó alapvonalon túlra továbbítja a pakkot), nem cserélhet a játékmegszakítás alkalmával. Az a hokis, aki a mérkőzés utolsó öt percében verekedést provokál, automatikusan egy mérkőzést köteles kihagyni, edzője pedig 10 ezer dolláros büntetést kap. Ismétlésnél a szankciók duplázódnak.

A műesésért, színészkedésért továbbra is jár a kétperces kiállítás, viszont a második ilyen esetben 1000, a harmadiknál 2000 dolláros bírsággal párosul, negyedik alkalommal viszont már egy találkozóra szóló eltiltást is magával von.