Vágólapra másolva!
A cseh bajnokság csapatai korábbi álláspontjukon változtatva úgy döntöttek, aláírják a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és az észak-amerikai profiliga (NHL) közötti, a játékosok átigazolásáról szóló szerződést.

Az IIHF és az NHL megállapodása alapján a profiliga évente 12,5 millió dollárt - 2004-ig ez az összeg 9 millió volt - fizet, ezt a nemzetközi szövetség elosztja tagszervezetei és az európai együttesek között annak függvényében, hogy hány európai hokis kerül át a tengerentúlra.

Az NHL ezen felül az amatőr játékosválasztáson (draft) elkelt európai hokisok után azok korábbi klubjainak is köteles fizetni: a legelsőként kiválasztottért 900 ezer dollárt, majd minden következő első körös után 20-20 ezerrel kevesebbet, míg a draft második körében elkeltekért fejenként 150 ezer dollárt.

A csehek azért tagadták meg a szerződés aláírását, mert kevésnek tartották a játékosokért nekik juttatandó pénzt. Lubos Kozeluh, a cseh profi klubok képviselőinek vezetője kedden jelezte, a tárgyalások eredményeként elérték, hogy a 150 ezer dolláros minimum helyett 200 ezer jár majd nekik hokisaikért.

A csehek mellett az orosz élvonalbeli gárdák vezetői tagadták meg a megállapodás elfogadását, ők azonban még nem változtattak elhatározásukon.