Vágólapra másolva!
Törölték az NHL-szezont, megvédték címüket a Hazafiak, NBA-bajnok lett a Spurs, Vas János bemutatkozott a Dallas Starsban, Phil Jackson visszatért a Lakershez, Jiri Fischert újraélesztették a cserepadon, Mark Messier és Allan Houston befejezte. Nézzük, mi történt 2005-ben a tengerentúlon!

Sport 2005 - mindet megnézem!

Ami 2004 végén még csak valószínűsíthető volt, az 2005 februárjában megvalósult, és a sportág történetében példátlan módon a bérviták miatt törölték az NHL-szezont.

"Sajnos nem voltak olyan közel az álláspontok, mint ahogyan azt sokan gondolták. Egyszerűen nincs más választásunk. Hosszú évtizedek alatt több nagy problémával is szembe kellett néznünk, de ezúttal sajnos katasztrofális a helyzet" - nyilatkozott Garry Bettman, a liga első embere egy New York-i sajtókonferencián.

Az 1893 óta létező Stanley-kupának korábban mindössze egy alkalommal, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány miatt maradt el az idény.

Az NHL rajongói még a sokkoló hír hatása alatt voltak, amikor az NBA két legendája bejelentette visszavonulását: Reggie Miller ugyan még végigjátszotta az idényt az Indiana Pacersben, Karl Malone azonban úgy döntött, hogy térdműtétje után már nem tér vissza a parkettre.

Miller pályafutása során végig hű maradt az Indianához, és két NBA-rekordot tart: ő kísérletezett a legtöbbször (6321) a hárompontos vonalon kívülről, s ebből 2505 volt sikeres. Malone legszebb éveit a Utah Jazzben töltötte, végül a Lakersből vonult vissza, Kareem Abdul-Jabbar mögött ő az NBA második legtöbb pontját szerző játékosa és 54 852 perccel ő töltötte a második legtöbb időt a pályán.

Az NBA All-Star hétvégéjét Denverben rendezték, ahol hazai játékos, Carmelo Anthony lett a legjobb az Újoncok és a Másodévesek meccsén, amit a rutinosabb brigád nyert 133-106-ra. A gála második napján a phoenixi Quentin Richardson nyerte a tripladobók versenyét, és az atlantai Josh Smith lett a zsákolóbajnok. A hétvége főeseményén Kelet 125-115-re lenyomta Nyugatot az MVP-nek választott Allen Iverson vezérletével.

Az NFL-ben a New England Patriots négy éven belül harmadszor ülhetett fel a trónra, a XXXIX. Super Bowlon a Hazafiak 24-21-re győztek a Philadelphia Eagles ellen. A találkozó legértékesebb játékosának a New England elkapóját, Deion Branchet választották, aki 11 elfogásból 133 yardot tett meg, s ezzel beállította a Super Bowl-csúcsot.

Miközben az NBA-ben a rájátszásért tülekedtek a csapatok, március végén az NHL is életjelet adott magáról, igaz, jelentős változás nem történt, mindössze kiderült, hogy a bérvita miatt a nyári játékosbörze is elmarad. Április közepére eldőlt, hogy mely nyolc keleti és nyugati csapat folytatja a rájátszásban a csatározásokat az NBA-ben, az alapszakaszt a Phoenix nyerte meg, és a Sunst sokan a döntőbe várták. Az arizonaiak menetelésében főszerepet vállalt az irányító, Steve Nash, akit az alapszakasz legjobbjának választottak, a további kategóriák élén Emeka Okafor (Az év újonca, Charlotte), Ben Wallace (Az év védőjátékosa, Detroit), és Ben Gordon (A legjobb hatodik ember, Chicago) végzett.

Júniusban kiderült, hogy nem lett igaza azoknak, akik Phoenix-Miami finálét vártak az NBA-ben, igaz, így sem keltett nagy meglepetést a döntő két résztvevője, a címvédő Detroit és a Nyugaton uralkodó San Antonio is favoritnak számított az idény során.

A nagydöntőben a Spurs 2-0-ra megugrott, a Pistons visszatornázta magát, majd 3-2-nél hárította az "első meccslabdát", de a mindent eldöntő hetedik meccset Tim Duncanék nyerték, és ezzel a klub története során harmadszor vehették át a bajnoki aranygyűrűket. Az előző két sikerhez hasonlóan ismét Duncan lett a döntő legjobbja, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is, élete leggyengébb rájátszását produkálta, bár a hetedik meccsen felmutatott 25 pont és 11 lepattanó igazolja, hogy megdolgozott az elismerésért.

A nyár első hónapja nemcsak a San Antonio diadala miatt volt emlékezetes, hiszen végre megszületett a megállapodás az NHL játékosai és tulajdonosai között a bérmaximumról, így a legnagyobb akadály elhárult az elől, hogy megrendezzék a 2005/2006-os szezont. Július 13-án aztán biztossá vált, hogy októberben ismét elrajtol a bajnokság, így visszatért a tengerentúlra az a 400 játékos, aki Európában kergette a pakkot a leállás alatt.

Forrás: EPA
Egy év szünet után újra jégen az NHL-csapatok

Egy magyar játékos, Vas János előtt is komoly lehetőség adódott az "újjászületéssel", a fiatal csatárt - Gröschl Tamás és Szuper Levente után - harmadik magyarként draftolták a világ legjobb bajnokságában, Szuper után a második, aki NHL-szerződést kapott, s az első, akinek mindez mezőnyjátékosként adatott meg. Vas be is mutatkozott a Dallas Starsban az előidényben, ahol már új szabályokkal játszottak a csapatok, eltörölték a kétvonalas lest, kisebb lett a kapusok felszerelése, szigorúbban ítélték meg a szabálytalanságokat, és döntetlennél az ötperces hosszabbítás után szükség esetén büntetőkkel döntötték el a mérkőzéseket.

Később Vas Jánost az Iowa Starshoz, a Dallas tartalékcsapatához irányították, ahol győztes góllal, gólpasszokkal tette le a névjegyét. Egy másik bajnokságban is volt magyar vonatkozás, a WNBA-ben ugyanis harmadszor próbált szerencsét Iványi Dalma, aki a San Antonio Silver Starst erősítette.

A texasi gárda női vonalon közel sem képviselt olyan játékerőt, mint a Spurs a férfiaknál, és utolsó helyen végzett a Nyugati főcsoportban. A bajnokság döntőjében a Connecticut és a Sacramento csapott össze, és 3-1-es összesítéssel utóbbi nyerte a párharcot. Az idény legjobbjának megválasztott Sheryl Swoopes később alaposan meglepte a közvéleményt, amikor bevallotta, hogy saját neméhez vonzódik.

Nem mondhatni, hogy hasonló felhördülést váltott ki, de mindenképpen váratlan volt, hogy Phil Jackson visszatért a Los Angeles Lakershez, ahol 2000 és 2002 között háromszor is a csúcsra ért. Az összesen kilenc bajnoki címmel (1991 és 1993, illetve 1996 és 1998 között kétszer is triplázott a Chicago Bullsszal) rendelkező tréner újra nagy csapatot akart építeni az Angyalok Városában, ahol csalódást keltett a 2004/2005-ös szezon 34, 48-as mutatója.

A szeptember a nagy visszavonulók hónapja volt, az NHL-ben egymás után tette le az ütőt Vincent Damphousse, Al Macinnis, Scott Stevens, Mark Messier, és Ron Francis, majd később csatlakozott hozzájuk Brett Hull és Pavel Bure is, utóbbi az orosz válogatott menedzsereként folytatta. Az NBA is szegényebb lett három klasszissal, Steve Smith, Vlade Divac és Allan Houston is úgy döntött, hogy elég volt.

Október 4-én, 485 nap után elrajtolt az NHL, az első játéknapon mind a harminc csapat jégre lépett, a nyitányon a bérvita alatti szünetben a Ferencvárost erősítő Rob Niedermayer (Anaheim) és Jason Strudwick (NY Rangers) is gólt szerzett. Az MLB-ben, azaz a baseball-ligában október végén avattak bajnokot, a Chicago White Sox a lehető legrövidebb úton, 4-0-val intézte el a Houston Astrost.

Novemben 1-én útjára indult a labda az NBA-ben is, a 60. idény előtt legtöbben a San Antonio címvédését jósolták, jelen állás (december 22.) szerint Keleten (és az egész ligában) a Detroit, Nyugaton a Spurs rendelkezik a legjobb átlaggal. A hokisoknál két "szívügy" borzolta a kedélyeket, Jiri Fischer, a Detroit cseh védője november 21-én a Nashville elleni mérkőzésen a cserepadon összeesett, a szíve megállt, és defibrillátorral újraélesztették. Kétnapi kórházi kezelés után hazaengedték, de azóta is többször visszakerült szívritmuszavarok miatt.

A pittsburghi legenda, Mario Lemieux is rosszul lett, nála szívpitvar-rostosodást állapították meg, de újabb vizsgálatok várnak rá. A kanadai klasszis nem is lesz ott a torinói olimpián, de a szintén a Pingviket erősítő, és szupertehetséges Sidney Crosby sem fért be Wayne Gretzky 23 tagú keretébe. Az amerikai gárdában helyet kapott a 44 éves Chris Chelios is, aki minden idők harmadik legidősebb jégkorongosa lehet, aki téli olimpián szerepel. A kereteket elnézve a torinói játékok leglátványosabb versenyének ígérkezik a hokitorna.

Szomorú kötelességünk beszámolni a 2005-ös év haláleseteiről: George Mikan, a kosárlabdázás első igazi szupersztárja 80 éves korában hunyt el, Jason Collier, az Atlanta Hawks centere 28 évet élt. Az NFL-ben profiskodó Thomas Herrion szívelégtelenségben hunyt el, Al Lucas pedig egy alsóbb osztálybeli mérkőzésen elszenvedett gerincsérülésébe halt bele.