Négy helyet javított, s már 64. a Szalay Expressz

Vágólapra másolva!
A Szalay Balázs, Palik László páros a harmadik szakasz után a hatvannyolcadikról a hatvannegyedik helyre lépett előre az autósok versenyében a 24. Dakar-ralin.
Vágólapra másolva!

A szombati rövid, hat kilométeres gyorsasági szakasz után még több mint ötszáz kilométert kellett autóznia a mezőnynek. A magyar kettős pontban éjfélkor érkezett meg a célállomásra, ám a szerelési munkálatok eltartottak hajnali kettőig.

A vasárnapi kilencszázharminc kilométeres Narbonne és Madrid közötti szakasz - amelyből harmincöt kilométer volt a mért gyorsasági szakasz - megtételét nehezítette, hogy a sártengerré változott kanyargós út lehetetlen helyzetbe hozta a pilótákat. Ezek a járművek kifejezetten a sivatagi körülményekre vannak kifejlesztve: "le vannak könnyítve", s a célnak megfelelően szigetelve, vagy éppen nem szigetelve, számolva a várható forrósággal. Nem ritka esemény, hogy a pontatlanul összerakott autó illesztésein keresztül akár az utastérbe is betörhet a sártenger, ami még kellemetlenebbé teheti a további félezer kilométer megtételét.

Nehéz pillanatokat élhetett át a hátsókerék-meghajtású autót vezető korábbi címvédő, Jean-Louis Schlesser is, aki kifejtette, hogy nincs jelentősége jelenlegi gyenge helyezésének, tekintettel az irreális körülményekre, arról nem is beszélve, hogy az egész verseny előttük van még.

A motorosoknak is valódi próbatétel volt ez a kacskaringó. Ha csak abba belegondolunk, hogy a sárdagasztás után ugyancsak félezer kilométert kellett megtenniük sárosan, akkor érezhető, mennyire várhatják a másik végletet, a sivatagot. A motorosok között a spanyol Nani Roma az első, megelőzve a francia Cyril Despres-t és a finn Kari Tianent.

3. szakasz, Narbonne-Madrid (930 km, 35 km gyorsasági):
Autók:
1. De Mevius, Guehennec (belga, Nissan Pick Up) 24:22 perc
2. Schlesser, Magne (francia, Renault Kangoo) 56 mp hátrány
3. Kleinschmidt, Schulz (német, Mitsubishi Pajero) 57 mp h.
...54. Szalay Balázs, Palik László (Chevrolet Blazer) 7:12 p h.

Az összetett állása:
1. De Mevius, Guehennec 32:03 perc
2. Kleinschmidt, Schulz 32:56
3. Peterhansel, Cottret (francia, Nissan Pick Up) 33:14
...64. Szalay, Palik 42:31

Motorok:
1. Sainct (francia, KTM) 26:06 perc
2. Despres (francia, KTM) 4 mp h.
3, Roma (spanyol, KTM) 5 mp h.

Az összetett állása:
1. Roma 32:38 perc
2. Despres 32:38
3. Tianen (finn, KTM) 32:59