Társoldalunk:

Grönholm nyerte a Svéd-ralit

A Grönholm, Rautiainen páros nyerte a Svéd-ralit, a világbajnokság második futamát. A Peugeot finn duója ezzel az összetettben átvette a vezetést. Mögöttük a honfitárs, szintén 206 WRC-vel versenyző Rovenperä, Pietilainen kettős végzett. Harmadik a spanyol Sainz (Ford) lett, a vb-címvédő, brit Burns (Peugeot) negyedikként végzett.

Fotó: EPA
Nagyon megy a Peugeot
Nem született meglepetés, nem tört meg a jég, az 51. Svéd-ralit is északi pilóta nyerte. Mégpedig a 2000-es győztes finn Grönholm, a 2001-es első, honfitárs Rovanperä előtt. Azaz kettős Peugeot-siker, sőt, a világbajnoki címvédő Burns is negyedik lett - a francia csapat összetettben át is vette a vezetést a Karlstad környékén rendesen leszereplő Subarutól (ahogy Grönholm is Mäkinentől).

A Subarut a Ford is megelőzte - a spanyol Sainz harmadik és a skót Colin McRae hatodik helyének köszönhetően. Sainz mester szokásához híven ezúttal is remekül terelgette a havas-jeges-saras utakon a Focust, csakhát nem finn vagy svéd - mindenesetre két dobogóval kezdte a szezont, nem rossz. Az idősb McRae-nek meg a pontszerző helyezés számít elfogadható eredménynek azután, hogy szombaton rengeteget vesztett egy kő, azaz egy kisebb baleset miatt, végül három tizeddel (!) megverte őt öccse, a mitsubishis Alister.

Amúgy mindhárom Mitsubishi beérkezett a célba, igaz, Paasonen a 14., Delecour csak a 34. helyen.

A Hyundainak viszont csak egy maradt a végére, Kankkunen nyolcadik lett. Loix és Schwarz is a 14. gyorson pottyant ki (műszaki hiba miatt), a belga addig ötödikként remekelt.

A futamot nagy reményekkel váró Skoda nem szerzett pontot. A helyi menő Kenneth Eriksson az utolsó gyorson volt kénytelen feladni a ralit (túlmelegedett a gép, akárcsak az idő - törölték is a 13. szakaszt), honfitársa, Stig Blomqvist a 15. helyre hozta be az Octaviát.

A Citroën tanulni ment és tanult is, a Montén második Loeb a 17., a tavaly Svédországban bronzos Thomas Radström csupán a 37. helyen végzett.

A Svéd-rali végeredménye:
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) 3:07:28.6 óra (114,8 km/h)
2. Rovanperä, Pietilainen (finn, Peugeot 206) + 1:24.5 p. h.
3. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 2:25.8 p. h.
4. Burns, Reid (brit, Peugeot 206) + 2:33.9 p. h.
5. A. McRae, Senior (brit, Mitsubishi Lancer) + 4:14.7 p. h.
6. C. McRae, Grist (brit, Ford Focus) + 4:15.0 p. h.
...8. Kannkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 4:36.9 p. h.
...15. Blomqvist, Goni (svéd, Skoda Octavia) + 8:14.5 p. h.
...16. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206) + 8:39.0 p. h.
...17. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) + 9:38.6 p. h.
...34. Delecour, Grataloup (francia, Mitsubishi) + 25:13.4 p. h.
...37. Radström, Giraudet (svéd, francia, francia, Citroën)

A vb következő futama március 8-10-én a Korzika-rali lesz.

Ajánlat:

A vb állása

Korábban:

Továbbra is Grönholm vezet a Svéd-ralin