Társoldalunk:

Panizzi nyerte a Katalán ralit

Ahogy legutóbb Korzikán, a Katalán ralin is elképesztő Peugeot-fölénnyel és a Panizzi-fivérek sikerével zárult a verseny, a francia konstruktőr az eddigi négy futamból hármat kettős győzelemmel teljesített. A 206 WRC-t terelgetők közül - és persze összetettben is - második ezúttal a címvédő brit Burns lett, a listavezető finn Grönholm negyedik, közéjük a citroënes, francia Bugalski tudott beférkőzni. 

Fotó: Amber PR
Panizzi öröme felhőtlen - a maximumot hozta
A harmadik napon sok minden már nem történt - Panizzi őrizte első helyét, ahogy a többiek is sajátjukat, a menők közül egyedül a szombatot negyedikként záró Loebnek volt balszerencséje, a Xsara felfüggesztése a 14. gyorsig bírta. A Peugeot aszfaltspecialistájának még arra is futotta, hogy a 15. gyorson parádés kűrrel szórakoztassa a hídon és a dombokon fürtökben lóló és őrjöngő nagyérdeműt, fantasztikusat nyújtott, minden tőle telhetőt hibátlanul megtett kenyéradójáért.

Az összetettben továbbra is Grönholm (persze, hogy Peugeot 206 WRC) áll az élen, a 2000-es világbajnok vibrációra panaszkodott. A két héttel ezelőtti Korzika-ralin is győztes Panizziék alaposan feljöttek, csak egy ponttal maradnak el a listavezető duótól (szép, még ha a végelszámolásnál vélhetően nem is lesznek ott). Csapatban a Peugeot messze elhúzott vetélytársaitól, a történtek után meglepetés lenne, ha nem triplázna.

Fotó: Amber PR
Burns lassan rajtszámához illő helyen
Tavaly ugye meglehetősen gyengén kezdték az évet, aztán csak odaértek a hajrára, most meg alaposan belehúztak 52-25-re vezetnek a Forddal, 52-20-ra a Subaruval, két fő vetélytársukkal szemben. Ráadásul még erősebbek lettek, minden pályára megvan a nyerő emberük, Burns is egyre jobb - a címvédő a katalán második helyével már harmadik, szépen megbarátkozott a "kisuatóval".

Bugalski csak magának szerzett pontokat, hisz' a Citroën nem fut még teljes vb-programot. Solberg ötödik helye négy csapatpontot jelent a Subarunak, amely így sem bírt feljönni a Fordra, mert Colin McRae törött kisujjal is bravúrkodott, s Märtin is még két pontot érő helyen végzett (Bugalskiról már szóltunk, Grönholm eredménye meg azért nem számít, mert gyártóként csak a két legjobbat veszik figyelembe). Utolsó csapatpontszerőként a mitsubishis Delecour ért célba - a kilencedik pozícióban.

A Hyundai nem gyarapította pontjainak számát, a Skoda továbbra is nullával szerénykedik. Ami a "nem gyári" klasszisokat illeti: Puras nyomult egy Xsarával, szakaszgyőzelemig és a 12. helyig vitte, Thiry egy 206-ossal a 9. szakaszon kellett feladja. Auriol és Liatti nem vehetett részt a viadalon, a legjobb "ismeretlen" a 14. Mortl lett szintén Peugeot-val.

Amit még tán érdemes megemlíteni: a négyszeres világbajnok, rekorder Mäkinennek nagyon nincs szerencséje az Imprezával, sorozatban harmadik versenyén pottyant ki. A hazai kedvenc Sainz mester is idő előtt fejezte be, egy rossz helyen parkoló autó okozta végzetét, mérgelődött is rendesen, joggal.

Az aszfaltos versenyeket követően murvásak következnek, először a Ciprusi rali várja a mezőnyt április 19. és 21. között.

A Katalán rali végeredménye:
1. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206) 3:34:9.0 óra
2. Burns, Reid (brit, Peugeot 206) 37.3 mp hátrány
3. Bugalski, Chiaroni (francia, Citroën Xsara) 1:13.5 p h.
4. Grönholm, Rautiäinen (finn, Peugeot 206) 1:42.7 p h.
5. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) 2:01.6 p h.
6. C. McRae, Grist (brit, Ford Focus) 3:27.3 p h.
7. Rovanperä, Pietilainen (finn, Peugeot 206) 3:40.1. p h.
8. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) 3:43.9 p h.
9. Delecour, Grataloup (Mitsubishi Lancer) 5:28.6 p h.
10. Loix, Smeets (belga, Hyundai Accent) 5:30.6 p h.

Ajánlat:

A vb állása

Korábban:

Panizziék tartják első helyüket

Fórum:

WRC