Már Mäkinen vezet az Argentin ralin

Vágólapra másolva!
A finn Tommi Mäkinen megelőzte a vb-pontversenyben élen álló honfitárs Marcus Grönholmot (Peugeot) a világbajnokság hatodik futama, az Argentin rali második napján, előnye fél másodperc. Harmadik - további fél percre - a címvédő, angol Richard Burns (Peugeot), hatalmas csata várható a befejező négy vasárnapi gyorsaságin.
Vágólapra másolva!

Az Argentin rali első napjának végén még fölényesen vezető Peugeot-pilótáról, a finn Marcus Grönholmról sokan úgy vélték, hogy már zsebében tudhatja a győzelmet. Erre egy sor hidraulikus gond és a szintén finn Tommi Mäkinen kitűnő helytállása ahhoz vezetett, hogy a subarus átvette az első helyet.

Az angol Richard Burns - bár az éllovasokat nem tudta utolérni - tartja magát a harmadik helyen, kiválóan autózik a 206-ossal, szombaton három gyorsaságit is nyert. Majd egy perc az előnye a norvég Petter Solberggel (Subaru) szemben, újabb dobogó lehet belőle, no meg értékes vb-pontok a Peugeot-nak.

"Nehéz nap volt ez számunkra és elég frusztráló is, hiszen sok időt vesztettünk, s ezzel lehetőséget adtunk Tomminak, hogy ellentámadjon. Az autó délutánra rendbe jött, de még nem volt tökéletes. Gondjaim voltak azzal is, hogy ugyanazokon a gyorsaságikon másodszor is végigmenjek, nem éreztem olyan jól az autót, mint először, túl óvatos voltam helyenként. Azért legalább még mindig harcban állunk a győzelemért, a vasárnapi gyorsaságik már újak lesznek, így csak egyszer megyünk rajtuk végig. Vasárnap meglátjuk, hogyan tudjuk felvenni a versenyt Mäkinennel" - nyilatkozta Grönholm.

Solberg helye inkább ingatag, hiszen az ötödikként menetelő fordos, spanyol Carlos Sainz azon lesz, hogy a köztük lévő 9 másodperces hátrányát ledolgozva előrébb ugorjon. A hatodik helyre Colin McRae pályázik ugyancsak Focusszal, javított a gyenge pénteket követően. Mögötte a fiatal csapattárs, észt Markko Märtin nyomul, aztán két skodás, a finn Toni Gardemeister és a svéd Kenneth Eriksson következik. Tizedik a veterán KKK, azaz a finn Juha Kankkunen (Hyundai).

Szombaton három pilótának kellett búcsút mondania a versenytől. Így az első nap kitűnően teljesítő belga Freddy Loixnak (az Accent gázszabályozójával volt probléma), a finn Harri Rovanperänak (a szelepek rendetlenkedtek a 206-osban) és a francia aszfaltkirály Gilles Panizzinek (túlmelegedett a Peugeot-motor). Az oroszlánosok buktájával megszakadt a szezon eleje óta tartó sikersorozat, mindegyik gyári gép már nem fog célba érni.

Argentin rali, az élmezőny állása 17 gyorsasági szakasz után:
1. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza) 3:15:01.5 óra
2. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) + 0,5 mp
3. Burns, Reid (brit, Peugeot 206) + 34.7 mp
4. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 1:43.0 perc
5. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 1:51.9 p
6. C. McRae, Grist (brit, Ford Focus) + 3:31.1 p
7. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 4:00.8 p
8. Gardemeister, Lukander (finn, Skoda Octavia) + 5:38.9 p
9. Eriksson, Thorner (svéd, Skoda Octavia) + 6:35.4 p
10. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 8:57.3 p
11. A. McRae, Senior (brit, Mitsubishi Lancer) + 9:16.3 p

Ajánlat:

A vb állása