Társoldalunk:

Már McRae a legeredményesebb

A fordos brit McRae, Grist kettős nyerte az 50. Szafari-ralit. A világbajnokság nyolcadik futama után összetettben továbbra is a finn Grönholmék (Peugeot) vezetnek, de egyre közelebb a Ford és McRae, aki pályafutása 25. győzelmével a legeredményesebb pilótává lépett elő.

EPA
McRae úton a csúcsra
Fotó: EPA
Egy 106, egy 74 és egy 81 kilométeres szakasz maradt vasárnapra az alaposan megfogyatkozott mezőnynek, a finn Rovanperä számára meg a remény, hogy befogja a skót McRae-t, s így javítja menő márkatársai, illetve a Peugeot hibáit. Erre az 1995-ös világbajnok az első két gyorson növelte előnyét, a hajrában meg már csak tartalékolt, harmadszor nyerte a Szafari-ralit, az összetettben feljött közvetlen a finn Grönholm mögé, sőt már ő a legeredményesebb ralipilóta - 25 világbajnoki futamgyőzelemmel (a spanyol Sainznak és a finn Mäkinennek 24-24 van).

A Szafari-rali végeredménye:
1. C. McRae, Grist (skót, Ford Focus) 7:58:28 óra (120,7 km/h)
2. Rovanperä, Pietiläinen (finn, Peugeot 206) + 2:50 perc
3. Radström, Giraudet (svéd, francia, Citroën Xsara) + 18:38 perc
4. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus) + 21:28 perc
5. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara) + 21:48 perc
6. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206) + 34:41 perc
7. Kresta, Romanek (cseh, Skoda Octavia) + 54:38 perc
8. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 1:11:31 óra
9. A. McRae, Senior (brit, Mitsubishi Lancer) + 1:17:13 óra

Sainz szombati vesztével az észt Märtinra hárult a feladat, hogy további pontokat gyűjtsön a Fordnak, negyedik helyével tette is a dolgát rendesen.

Rovanperä szintén - miután rájött, lehetetlen McRae-t előzni, magabiztosan tartotta értékes második helyét. A francia aszfaltbetyár Panizzi hatodik pozíciója gyári pontokat nem ért a Peugeot-nak, a svéd Radström fantasztikus "bronzérme" és a francia Loeb ötödik helyezése viszont annál többet jelent a Citroënnek (a konstruktőrök viadalában még nem vesznek részt, Kenyában most debütáltak, riválisaik egyike sem büszkélkedhet azzal, hogy minden autója eljutott a célig).

A cseh Kresta hetedik helye három pontot hozott a Skodának, a Hyundai és a Mitsubishi egy-egy nem rossz helyezéssel két, illetve egy pontot könyvelhetett el a finn Kankkunen, illetve a skót Alister McRae jóvoltából. Érdemes még megemlíteni, hogy mindössze tucatnyi gép ment végig, a WRC-ken kívül három N csoportos.

Következik augusztusban, szűk egy hónap múlva a Finn rali, ahol ha nem borul a papírforma, Grönholm fog nyerni, azaz növelheti előnyét, lerázhatja McCrash riválisát - talánb még a szintén helyi Mäkinen rúghat labdába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK