Janikáék megvédték bajnoki címüket

Vágólapra másolva!
Az Érdi Tibor, Varga István duó nyerte a Mecsek-ralit, az ob hetedik futamát. A címvédő ifj. Tóth János, Tóth Imre kettős második lett, s ezzel az utolsó verseny eredményétől függetlenül már bajnok, hatodszor.
Vágólapra másolva!
Amber PR
Úton a sokadik csúcsra
Fotó: Amber PR


De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a megérdemelt pezsgőzés előtt azért történt egy és más a Pécs környéki gyorsasági szakaszokon. A pénteki prológon hatalmas fölénnyel győzedelmeskedett Janika, ám ez részben annak is volt köszönhető, hogy ő az első kört még száraz aszfalton tette meg, a többiek azonban már mind vízen autóztak.

A nyitónapon ifjabb Tóth János, Érdi Tibor és Benik Balázs osztozott a szakaszgyőzelmeken, Janika a záró gyorson vette át a vezetést három másodperccel. "Az időjárás megtréfálta az egész mezőnyt, beleértve minket is" - mondta az ezüst Peugeot 206-os sofőrje. "Szinte lehetetlen volt tökéletes gumit választani, mert néhol nedves volt az út, máshol meg teljesen száraz. Be kell vallanom, hogy egyáltalán nem akartam kockáztatni, de így utólag talán túl óvatosak voltunk. Nem direkt, egyszerűen csak így sikerült. Az autónk kiválóan működött és végül is vezetünk, úgyhogy nem lehet okom a panaszra."

Az utóbbi években már-már megszokott vezető pozíció azonban csak a vasárnapi második szakaszig tartott. Érdi Tibor már a nyitó gyorsaságin is gyorsabb volt, a másodikon pedig át is vette a vezetést. Janika az utolsó előtti szakaszon még indított egy utolsó támadást és a hét másodperces hátrányát 1,6-ra csökkentette. Következett azonban a záró összecsapás, amelynek az elején ifjabb Tóth megpördült, ezzel eldőlt a végső sorrend.

"Nem vagyok csalódott amiatt, hogy nem sikerült száz százalékos teljesítménnyel nyernünk, hiszen a hazai mezőny nagyon erős" - értékelt a Bomba Rallye Team sofőrje. "Ráadásul nekünk ki is kellett hagynunk egy futamot, így az is csoda, hogy már egy futammal a sorozat vége előtt sikerült megszereznünk a bajnoki címet."

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ifjabb Tóth nem ismeri annyira a mecseki gyorsaságikat, mint ellenfelei, hiszen az utóbbi nyolc évben mindössze kétszer, 1994-ben és 1999-ben versenyzett itt - a többi alkalommal ugyanis már korábban eldőlt a bajnoki cím.

Folytatás október végén, az idényzáró Zemplén-ralin.

Mecsek-rali, végeredmény:
1. Érdi Tibor, Varga István (Subaru Impreza WRC) 1:16:46.8 óra
2. ifj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot 206 WRC) 1:16:54.3
3. Benik Balázs, Somogyi Pál (Ford Focus WRC) 1:17:09.5